Geweldige klank onder ‘The Dude’

Gustavo Dudamel is een fenomeen. Overal ter wereld krijgt het Venezolaanse dirigeerwonder (32) staande ovaties voor zijn energieke optredens. De muziekcritici zijn vaak iets minder enthousiast over zijn cd’s – soms zijn de opnames wat aan de vlakke kant. Moet je de charismatische krullenbol met zijn glasheldere slag niet gewoon zíén dirigeren?

Op zijn nieuwste album werkt Dudamel met een van de beste orkesten ter wereld: hij maakt zijn cd-debuut bij de Berliner Philharmoniker. De cd is gewijd aan symfonische gedichten van Richard Strauss, live opgenomen. Wie Dudamels Also sprach Zarathustra hoort, begrijpt waarom hij wordt genoemd als outsider om Simon Rattle op te volgen als chef-dirigent in 2018. De orkestklank is geweldig, al spelen de Berlijners met hoog volume. Dudamel licht nog iets te veel details uit. Zijn Don Juan voelt in het begin wat gejaagd.

Merlijn Kerkhof