Franse president verslikt zich in Kosovaarse mediaster Leonarda

Leonarda Dibrani, 15 jaar.
Leonarda Dibrani, 15 jaar. Foto AFP

Met een genereus gebaar hoopte de Franse president François Hollande dit weekend de groeiende rel over de omstreden uitzetting van het 15-jarige meisje Leonarda te sussen. Maar het aanbod om haar alleen te laten terugkeren naar Frankrijk, zodat ze haar schoolopleiding kan afmaken, werkte averechts.

Leonarda Dibrani, die eerder deze maand door de Franse politie van een schoolbus was gehaald en werd teruggestuurd naar Kosovo, heeft het voorstel van de president afgeslagen. „Ik ga niet alleen naar Frankrijk, ik laat mijn familie niet in de steek”, zei ze tegenover Franse journalisten die naar Mitrovica waren afgereisd. „Ik ben niet de enige die naar school moet, er zijn ook nog mijn broers en zussen.”

In een televisietoespraak schipperde Hollande zaterdag tussen menselijkheid en daadkracht. De meerderheid van de Fransen steunt het strenge immigratiebeleid van zijn minister Manuel Valls, maar op de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste ontstond grote onvrede over vooral de wijze waarop dit meisje ten overstaan van medeleerlingen was opgepakt.

Duizenden demonstrerende scholieren eisten het vertrek van Valls, de populairste minister van het kabinet. Maar Hollande zei dat onderzoek had uitgewezen dat de onder Valls ressorterende vreemdelingendienst geen fouten heeft gemaakt. De vader van Leonarda heeft toegegeven te hebben gelogen over de geboorteplaats van zijn kinderen en vrouw. Wel beloofde de president dat kinderen die uitgezet moeten worden, niet meer van scholen („plekken van emancipatie, integratie”) zullen worden geplukt. Rekening houdend met de moeilijke omstandigheden, wilde hij een eenmalige uitzondering maken voor de welbespraakte mediaster Leonarda.

Volgens de laatste peiling heeft nog maar 23 procent van de Fransen vertrouwen in de president.