Frankrijk en China bouwen in VK centrale

Het Franse energieconcern EDF gaat samen met Chinese investeerders een nieuwe kerncentrale bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt de eerste nieuwe kerncentrale in twee decennia, en de eerste die niet door de Britse belastingbetaler wordt gefinancierd.

Dat maakte de Britse regering vanochtend bekend. De kerncentrale komt te staan in Hinkley, in Somerset, en kost naar schatting 16 miljard pond (18,7 miljard euro).

De meeste Britse kerncentrales zijn verouderd, een aantal sluit binnen nu en 2020. De kolencentrales moeten dicht als de Britten hun CO2-afspraken willen nakomen. Om toch aan de behoefte te voldoen, moet Hinkley vanaf 2023 genoeg energie opleveren voor zes miljoen huishoudens, 7 procent van het totaal.

De keuze voor buitenlandse partners is omstreden. Maar minister van Energie Ed Davey zei vanochtend dat de Britten, die hun laatste kerncentrale in 1995 opleverden, niet meer de deskundigheid hebben. Sinds de jaren 80 en 90 concentreren de Britten zich op gas en olie. De bouw zal 25.000 banen opleveren, en 900 als de centrale eenmaal draait.

Het Franse EDF werkt al langere tijd samen met twee Chinese staatsbedrijven: China General Nuclear Corporation en China National Nuclear Corporation. Ze krijgen een belang van 30 tot 40 procent in de Hinkley-centrale. Areva, een Frans bedrijf dat de reactoren maakt, krijgt nog eens 10 procent van de aandelen. De Britse overheid behoudt een meerderheidsaandeel.

Het consortium krijgt 35 jaar lang gegarandeerd 92,50 pond per megawatt energie die de Hinkley-centrale produceert, of 89,50 pond als ook een tweede centrale bij Sizewell wordt gebouwd. Minister Davey benadrukte vanochtend dat dit tot zeker 2023 geen invloed zal hebben op de energierekeningen van Britse burgers.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Lagerhuis. Omdat de centrale wordt gebouwd met overheidssteun, moet de Europese Commissie eveneens haar toestemming geven.