Flink meer winst voor Philips en AkzoNobel

Exterieur van het kantoor van Philips in Amsterdam.
Exterieur van het kantoor van Philips in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

Twee grote Nederlandse bedrijven presenteerden vanochtend hun derdekwartaalcijfers, met flinke winst voor beide bedrijven. Philips heeft in het derde kwartaal 281 miljoen euro winst gemaakt. AkzoNobel zag in het derde kwartaal de winst stijgen met 41 procent tot 155 miljoen euro. Beide bedrijven boekten wel een lagere omzet.

Philips boekt anderhalf keer meer winst

In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was de winst voor Philips anderhalf keer minder: 105 miljoen euro. De omzet daalde wel: met 3,5 procent tot 5,6 miljard euro. Zonder afgestoten onderdelen mee te rekenen steeg de omzet echter met drie procent.

Topman Frans van Houten spreekt in de persverklaring van “een degelijk kwartaal” voor zijn bedrijf, “vooral in het licht van de lastige economische situatie in de wereld”. Philips zag de omzet uit opkomende economieën met tien procent stijgen.

Winst AkzoNobel stijgt met 41 procent

Het nettoresultaat voor aandeelhouders in het derde kwartaal kwam bij AkzoNobel uit op 155 miljoen euro. Een jaar eerder was dat in dezelfde periode 110 miljoen. Het verf- en chemieconcern profiteerde van in het kwartaal lager uitgevallen reorganisatiekosten en hogere verkoopvolumes. Het bedrijfsresultaat steeg als gevolg daarvan met 22 procent tot 303 miljoen euro.

De omzet voor het bedrijf daalde ondanks de toegenomen winst wel met vijf procent, volgens het bedrijf als gevolg van ongunstige valutakoersen en desinvesteringen. De omzet bedroeg in de driemaandsperiode 3,78 miljard euro, tegenover 3,97 miljard een jaar eerder.

AkzoNobel heeft de afgelopen tijd kostenbesparingen en herstructureringen doorgevoerd. Volgens financieel topman Keith Nichols werpen de ingrepen vruchten af. Wel is er nog altijd sprake van een achterblijvende vraag. Dat de resultaten over het derde kwartaal verbeterden, kwam volgens hem mede doordat dat kwartaal vorig jaar “uitzonderlijk zwak” was.