Duitsland in de ban van de treffer die geen treffer was

Het provisorisch gerepareerde zijnet
Het provisorisch gerepareerde zijnet Foto AP

In het programma Sportschau ging het zaterdagavond bijna nergens anders over: de Phantomtor van Stefan Kiessling van Bayer Leverkusen tegen 1899 Hoffenheim. Uit een corner kopte de spits naast het doel, waarna de bal via een gat in het zijnet alsnog in de goal belandde. Scheidsrechter Felix Brych blunderde door een treffer toe te kennen, waardoor Leverkusen op 0-2 kwam. Vlak voor tijd maakte Hoffenheim nog een troostdoelpunt.

Hoffenheim heeft bezwaar aangetekend tegen het spookdoelpunt bij het sporttribunaal van de Duitse voetbalbond DFB. Het tribunaal zal de komende dagen verklaringen opnemen van beide partijen, de scheidsrechters en de commissie die de arbiters controleert. Op basis daarvan neemt het de zaak in behandeling. Tegelijkertijd staat het tribunaal in contact met wereldvoetbalbond FIFA.

In Duitsland is de roep om het Bundesligaduel over te spelen inmiddels sterk. Bij een vergelijkbaar geval in 1994 gebeurde dat ook. Thomas Helmer scoorde toen voor Bayern München een fantoomgoal tegen FC Nürnberg. De bal ging toen voorlangs, maar werd geteld. Bayern won daardoor met 2-1. Het duel werd opnieuw gespeeld en nu won Bayern met 5-0.

Rainer Koch, de vicevoorzitter van de DFB die zich bezighoudt met spelregelzaken, waarschuwt dat het zo’n vaart misschien niet loopt. „Dat zo'n fantoomgoal als onrechtvaardig wordt beschouwd, begrijpen we. Maar we weten uit het verleden ook hoe sterk de FIFA de beslissing van de scheidsrechters beschermt.”

Koch wijst daarbij op de onterecht niet toegekende treffer van Engeland tegen Duitsland op het WK van 2010. „Het is voor ons beslissend welke mogelijkheden de regels en statuten ons bieden. Uiteindelijk is de FIFA bij een dergelijke beslissing maatgevend.”

In Nederland is onlangs een proef van start gegaan met doellijntechnologie, die moet uitwijzen of een bal al dan niet de doellijn is gepasseerd. In Welt am Sonntag zegt bedrijfsleider Dirk Broichhausen van GoalControl, dat op het WK van volgend jaar in Brazilië de doellijnen bewaakt, dat zijn systeem „eenduidig en zonder twijfel” geen treffer aan Leverkusen zou hebben toegekend.