Fans Anouk tonen nu wel begrip: ‘sloop je stem niet’

De consequenties voor Anouk, Mojo Concerts en de fans.

Anouk tijdens haar concert vrijdag
Anouk tijdens haar concert vrijdag Foto ANP

Opnieuw blies zangeres Anouk gisteren een van haar Symphonica in Rosso-concerten in de Gelredome af. Haar stemproblemen bleken hardnekkiger dan gedacht. Vrijdag gaf ze haar eerste concert, waarvoor haar ontstoken stembanden speciaal met Prednison waren behandeld. Gisterochtend concludeerde een arts dat het te schadelijk zou zijn voor haar stem om nog een concert van twee uur te volbrengen. Het zingen was te pijnlijk. „Ondanks intensieve doktersbehandelingen heeft de zangeres na de show van vrijdag meer tijd nodig om te herstellen.”

1 Wat zijn de financiële consequenties van de annulering?

Organisator Mojo Concerts wil als onderdeel van het beursgenoteerde Live Nation niet zeggen om hoeveel het gaat, maar noemt het schadebedrag „significant”. Honderden mensen worden voor zo’n concertdag ingehuurd: het 40-koppige Guido’s Orchestra, Anouks band, drie backingvocalisten, het productieteam, technici voor geluid en licht en de podiumbouwers. En dan zijn er, in en rond de Gelredome, nog de securitymensen, verkeersregelaars, chauffeurs voor pendelbussen, parkeerwachten en het cateringpersoneel.

2 Is Anouk verzekerd?

Symphonica in Rosso is een eigen productie van Mojo Concerts. De concertorganisator maakt gebruik van een internationale verzekering die afgesloten wordt voor alle evenementen. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen indoor- of outdoorconcerten. Kosten zijn verzekerd. Misgelopen inkomsten niet. Anouks arts stelde vast dat de zangeres te ziek is. Het halen van een second opinion is gangbaar. Mojo onderstreept echter dat het „overduidelijk was dat ze niet kon optreden”.

3 Is dat vaker voorgekomen?

Voor de tweede maal een dergelijke grote productie annuleren op de dag zélf, dat zag Mojo Concerts nog niet eerder gebeuren. Wel cancelden internationale sterren als Beyoncé, Bruce Springsteen en Sting eens de Nederlandse show in hun tournees, meestal wegens ziekte.

4Is een nieuwe datum zo gevonden?

Bij eerder genoemde concerten ging het om toerende producties, waarbij de gemiste show gemakkelijk later in de tournee kan worden ingehaald. Bij Anouk is dat niet het geval. Een nieuwe datum waarop alle partijen weer kunnen, is niet zo snel gevonden. Voor het concert van zondag wordt een vervangende datum gezocht.

5 En de fans?

Als een concert wordt afgelast,heeft de bezoeker recht op teruggave van het geld volgens de Consumentenbond. En: een alternatieve datum hoeft niet te worden geaccepteerd. De 35.000 fans die het concert van gisteren zouden bijwonen, zijn nu minder boos dan de fans vrijdag. Toen werd de late afzegging met weinig begrip ontvangen – de meeste fans waren al uren onderweg. De reacties zijn nu begripvoller, met veel beterschapwensen („sloop je stem niet”). De eerste afgelaste show wordt aanstaande woensdag ingehaald. Dat concert gaat volgens Mojo gewoon door.

6En Anouk?

Die baalt. Toen ze de eerste show afblies, liet ze weten zich „kut en verdrietig” te voelen.