Eindelijk een beetje licht

Foto Tore Meek/REUTERS

We hebben het allemaal weleens gedaan als kind: een wit vlekje laten bewegen over de muur, met een spiegel of je mes. In Rjukan hebben ze het concept uitvergroot en met drie enorme spiegels zonlicht opgevangen dat wordt weerkaatst op het dorpsplein. Rjukan is een industriestadje in de provincie Telemark in Noorwegen.

Het stadje werd begin twintigste eeuw ontworpen als slaapstad voor de arbeiders die een waterkrachtcentrale moesten bouwen om energie op te wekken uit de Rjukanfossen, een 104 meter hoge waterval in de buurt. In het verleden telde de stad wel tot 12.000 inwoners. Inmiddels zijn er nog maar 3.200 bewoners over. En die bewoners zijn vijf tot zes maanden per jaar verstoken van zonlicht.

Het stadje ligt namelijk in een smalle enclave tussen drie steile hellingen. In het verleden bouwde de fabrikant van de waterkrachtcentrale al een kabelbaan in het stadje om de arbeiders in de wintermaanden uit het smalle dal te halen en van het zonlicht te kunnen laten genieten. Dat was indertijd, begin twintigste eeuw, de eerste kabelbaan in Europa.

Nu zijn er drie reuzespiegels op een bergtop in de buurt opgesteld die zonlicht reflecteren om het dorpsplein in de winter van zonlicht te voorzien – dat licht zie je op de foto. De gemeente investeerde meer dan 600.000 euro in het project volgens nieuwssite The Business Insider.

Bekijk The Mirror Project via nrch.nl/353e