Eerste belangrijke stap naar nieuwe Europese wet gegevensbescherming

De Commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement heeft voor een nieuwe wet voor gegevensbescherming gestemd, die buitenlandse bedrijven (zoals Facebook en Google) dwingt zich beter te houden aan Europese privacyregels. De wet moet nog worden goedgekeurd door het voltallige parlement.

Foto ANP / Lex van Lieshout
Foto ANP / Lex van Lieshout De grote vergaderzaal in het Europees Parlement.

De Commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement heeft voor een nieuwe verordening voor gegevensbescherming gestemd, die buitenlandse bedrijven (zoals Facebook en Google) dwingt zich beter te houden aan Europese privacyregels. Zij mogen niet meer zomaar gegevens delen met andere landen zonder toestemming. De wet moet nog worden goedgekeurd door het voltallige parlement.

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld Data Protection package endorsed by EP LIBE Committee. Now negotiations with Council can start

De verordening moet een minder dwingende richtlijn uit 1995 - dus nog vóór het internettijdperk - vervangen. Die richtlijn moest door lidstaten zelf worden omgezet in wetgeving en dat resulteerde in een lappendeken aan wetgeving en oneerlijke concurrentie tussen lidstaten.

Belangrijkste punt: verbod op gegevens delen met VS

In de verordening staat onder meer dat bedrijven Europese data niet meer mogen delen met derden, zoals de VS, zonder toestemming. Dus als Amerikaanse autoriteiten Facebook vragen om gegevens van een Europese gebruiker, moet hier eerst een Europese rechter toestemming voor geven. De verordening regelt ook dat internetters toegang krijgen tot de gegevens die over hen bewaard zijn. En dat zij data kunnen laten verwijderen of corrigeren.

Er moet nog worden onderhandeld met lidstaten en de Europese Commissie. En het voltallige parlement moet nog voor de verordening stemmen. Toch is het een doorbraak, schrijft onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso vandaag in nrc.next:

“Onder druk van het NSA-schandaal ligt er nu, voor het eerst, een compromis op tafel. De Duitse groene politicus Jan Philipp Albrecht, die de verordening als rapporteur door het Europees Parlement moet loodsen, spreekt van ‘een wonder’. Voor de zomer ging een stemming niet door, mogelijk onder invloed van een sterke lobby tegen strengere regels. Bovendien is het door dit compromis nu duidelijk welke kant de discussie op gaat.”

Loopt alles volgens plan, dan wordt het wetgevende proces halverwege 2014 afgerond. Lidstaten hebben dan twee jaar om de verordening in te voeren.

Twitter avatar EP_Justice LIBE Committee Press .@EP_Justice MEPs back new #EUdataP rules. Mandate regulation 51 votes to 1, 3 abstentions; mandate directive 47 votes to 4, 1 abstention.