‘Demmink eist ton schadevergoeding van Algemeen Dagblad’

Voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink eist een schadevergoeding van honderdduizend euro van het AD. Demmink zou volgens de raadsman schade hebben ondervonden van berichtgeving van de krant over vermeend misbruik van minderjarige jongens.

Joris Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik.
Joris Demmink wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Archieffoto NRC / Maarten Hartman

Voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink eist een schadevergoeding van honderdduizend euro van het AD. Dat zegt Demminks advocaat Harro Knijff vandaag in Trouw. Demmink zou volgens de raadsman schade hebben ondervonden van berichtgeving van de krant over vermeend misbruik van minderjarige jongens.

Het AD schreef vorig jaar oktober dat Demmink volgens drie getuigen meerdere keren contact had met een pooier van minderjarige jongens. Ook meldde een bron dat er jongens in de auto van Demmink waren gestapt.

Demmink kondigde eerder al aan naar de rechter te stappen vanwege de berichtgeving in het AD. Behalve een schadevergoeding wil hij ook een rectificatie. De krant liet destijds al weten een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

Demmink mogelijk toch nog vervolgd

De topambtenaar wordt al jaren in verband gebracht met het mogelijke misbruiken van drie minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig. Verschillende onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op.

Demmink wordt echter mogelijk alsnog vervolgd. Eind vorige maand werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek heeft ingesteld naar het vermeende misbruik. Het gerechtshof in Arnhem buigt zich inmiddels over een verzoek om hem alsnog te vervolgen. (Novum)