Chiemsee

Badplaatsen buiten het seizoen, ze hebben wel wat. Zo brachten de Hongerige Man en ik onlangs een paar dagen door aan de Chiemsee. Het was vroeg in oktober. Het regende. Op een ochtend sneeuwde het zelfs. De bootjes in het haventje van Gstadt lagen er doelloos en duidelijk gedeprimeerd bij. De straten waren zo goed

Badplaatsen buiten het seizoen, ze hebben wel wat. Zo brachten de Hongerige Man en ik onlangs een paar dagen door aan de Chiemsee. Het was vroeg in oktober. Het regende. Op een ochtend sneeuwde het zelfs. De bootjes in het haventje van Gstadt lagen er doelloos en duidelijk gedeprimeerd bij. De straten waren zo goed als leeg. Laat ik het zo zeggen: niemand die er niets te zoeken had bevond zich op dat moment op deze plek. Behalve wij dus, en dat was nu juist het prettige.

Vanaf het balkon van onze Gasthof lag het meer er maagdelijk bij. Het had iets majestueus, dat grote, stille, opaalgrijze oppervlak waarin alleen leven leek te komen wanneer het veerbootje aan- en afvoer. Maar onder die ongenaakbare waterspiegel, dat wisten we, krioelde het dat het een lieve lust had. Snoekbaars. Meerforel. Regenboogforel. Beekridder. Houting. We wisten het omdat deze vissen overal in de restaurants rondom het meer op de menukaart staan.

Veruit het populairst is de houting, een zalmachtige die in het Duits ‘Renke’ genoemd wordt en, zo bleek, in culinair opzicht bepaald veelzijdig is. Ik at hem op drie verschillende manieren. De eerste avond was hij gebakken in roomboter en bedolven onder amandelschilfers. De tweede avond was hij gemarineerd als een haring en dreef hij in een halve liter zure room. De derde avond at ik de vis gerookt, vergezeld van Kartoffelsalat.

Alle drie bereidingen waren goed, maar ik vond de gebakken vis toch de beste. Het dichtst bij de smaak kom je denk ik wanneer je voor dit recept zalmforel gebruikt. Er werden gekookte aardappelen (Salzkartoffeln) bij geserveerd en gemengde gekookte groenten (broccoli, wortel en courgette). Dat klinkt misschien wat erg eenvoudig, maar samen met de amandel-boterjus was het heel aangenaam. Soms is saai gewoon fijn.

Bestrooi de forellen met zout en versgemalen peper.

Strooi de bloem uit over een plat bord en haal de forellen erdoor.

Schud teveel bloem af en laat de vissen een paar minuten rusten, zodat het bloemlaagje steviger wordt.

Verhit 50 gram boter en de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Laat de vissen er een voor een inglijden en bak ze 3 - 4 minuten aan elke kant.

Doe de rest van de boter en het amandelschaafsel toe en laat de boter, al schuddend aan de pan, even bruisen.

Serveer de gebakken forellen met wat van de amandeljus erover gelepeld.

Voor 2 personen: 2 zalmforellen een handje bloem 100 g boter 2 el olie 3 el amandelschilfers