Burgemeester Leeuwarden: huisvesten getroffenen prioriteit

De brand op de Kelders in Leeuwarden verwoestte meerdere historische panden, waaronder het geboortehuis van Mata Hari.
De brand op de Kelders in Leeuwarden verwoestte meerdere historische panden, waaronder het geboortehuis van Mata Hari. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het huisvesten van de gedupeerden van de brand in het centrum van Leeuwarden heeft op dit moment de grootste prioriteit. Dat heeft de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, vanochtend gezegd op Radio 1, zo schrijft persbureau Novum.

Crone keerde zondagnacht vervroegd terug van vakantie in verband met de brand en ging direct kijken bij de locatie. Hij zegt geschrokken te zijn van de grote schade. Over de oorzaak is de komende dagen nog niks te zeggen, aldus de burgemeester:

“De politie zal het stapje voor stapje moeten rechercheren. Dat kost een paar dagen.”

Update 14:19 uur - Kans op instortingsgevaar

De kans dat één of meerdere gevels van de panden waar de brand afgelopen weekend woedde instorten blijkt groter dan verwacht. Ook trekken de gebouwen veel publiek. Om die redenen heeft de gemeente de afzetting rondom de verwoeste panden vergroot.

Actie via sociale media

Voor de gedupeerden van de brand is via sociale media de actie ’058helpt’ opgezet. De organisatie van de actie hoopt zo kleren en andere spullen in te zamelen. Crone noemde het initiatief “fantastisch”.

Volgens de organisatie is het aantal reacties overweldigend:

Grote brand in centrum Leeuwarden

Afgelopen zaterdag woedde een grote brand in het centrum van Leeuwarden. De brandweer had tot zondagavond 12 uur nodig om de brand na te blussen. Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven en werd onder andere het geboortehuis van Mata Hari verwoest.