Bestaande koopwoningen vier procent goedkoper dan vorig jaar

Foto ANP / Koen Suyk

Bestaande koopwoningen waren in september 2013 4,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand in 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. De daling is 0,3 procent kleiner dan in augustus van dit jaar.

Huizenprijzen 20 procent lager dan tijdens piek 2008

De prijzen van september 2013 zijn vergelijkbaar met die van september 2003. Ten opzichte van 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de daling bijna 20 procent.

Daarnaast schrijft het CBS dat in de eerste drie kwartalen van 2013 er iets meer dan 74.000 eigenaren van woning zijn gewisseld. Dat is een daling van ruim 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Wel was in het derde kwartaal van dit jaar elke maand het aantal transacties hoger.

Daling huizenprijs in Utrecht het kleinst

Van de vier grote steden is de daling van de huizenprijzen in Utrecht het laagst. De prijzen daalden daar in het derde kwartaal met 2 procent, Rotterdam volgt met 3,2 procent, Amsterdam met 3,4 procent. In Den Haag lag de daling met 4,7 procent boven het landelijke gemiddelde.