Bellen met Mario: over FOX, de C1000 en op de fiets naar het Polman Stadion

FC Twente speelde in de Eredivisie met 1-1 gelijk tegen Ajax. Hier Viktor Fischer in duel met Roberto Rosales.
FC Twente speelde in de Eredivisie met 1-1 gelijk tegen Ajax. Hier Viktor Fischer in duel met Roberto Rosales. Foto ANP / Olaf Kraak

Nog nooit had de koploper van de Eredivisie zo weinig punten na tien wedstrijden als nu. Er wordt, zou je kunnen zeggen, in navolging van de politiek volop genivelleerd: het verschil tussen de nummers 1 en 8 is maar drie punten. We lopen zoals gebruikelijk samen met oud-scheidsrechter Mario van der Ende even langs de treffers en missers van spelers en arbiters.

De belangrijkste wedstrijd van dit weekend was zaterdag op het open net te zien; FOX had speciaal voor Twente - Ajax het slotje erafgehaald. Een gezapige 1-1 was het eindresultaat. Niet echt reclame voor de Eredivisie dus, zegt ook Van der Ende:

“De wedstrijd werd goedbedoeld live op het publieke net uitgezonden, maar kon helaas niet bekoren en zal niet veel nieuwe abonnees voor de zender hebben opgeleverd.”

De 1-0 van Castaignos:

En de reactie van Ajax-trainer De Boer, die er weinig aan deed zijn chagrijn te verbergen:

De hele samenvatting is te zien op de site van FOX (je moet wel ingelogd zijn).

Andere wedstrijden niet beter, wel leuker

Gisteren ging het punten morsen gewoon door: ook PSV wist niet te winnen en verzuimde het daardoor om de koppositie over te nemen van Twente. Vooral de keeper van de thuisclub, Bizot, lag steeds in de weg. Aan de andere kant wist Kostic wel een kans te benutten en daar bleef het meteen bij: 1-0.

Ondertussen werd er in Zwolle een stuk meer gescoord, voornamelijk door de thuisclub. Het werd maar liefst 6-1 bij PEC Zwolle - ADO Den Haag. PEC doet daardoor nog steeds mee met de big boys: de club staat nu derde, tussen PSV en Ajax in.

Om met Mario te spreken: vergeleken met Twente - Ajax waren andere wedstrijden “kwalitatief niet veel beter, maar wel aantrekkelijker”. Dat gold zeker voor Go Ahead tegen Feyenoord, een wedstrijd waarin gestreden werd en veel gebeurde. Vlak voor tijd maakte Marnix Kolder, inmiddels met een wond op zijn oogkas na een botsing met Vilhena, de gelijkmaker: 2-2.

Hier de samenvatting van Groningen - PSV, hier die van PEC - ADO en hier die van Go Ahead Eagles - Feyenoord.

Doodschop en sumoworstelen in Heerenveen

De comeback van het weekend was van Vitesse, dat het achterin niet bepaald op orde had en zo sc Heerenveen naar 2-0 liet uitlopen. Maar via twee keer Havenaar en een mooi doelpunt van Van Aanholt werd het nog 2-3.

Van der Ende had wel wat aan te merken op het optreden van scheidsrechter Liesveld in die wedstrijd:

“De doodsschop van de week van Renato Ibarra werd slechts met geel bestraft, je kon bij de gelijkmaker (2-2) zien dat Mike Havenaar in Japan veel aan de bezoeken aan het sumoworstelen heeft gehad en Kuram Kashia mocht blij zijn met geel toen hij Yanik Wildschut doormidden liep.”

De hele samenvatting is te zien op de site van FOX.

De supermarkten van Kuipers en de fiets van Braamhaar

De oud-scheidsrechter zag wel meer beslissingen die niet in de haak waren:

“Bij RKC Waalwijk - Roda JC, Go Ahead Eagles - Feyenoord, FC Groningen - PSV en FC Utrecht - NAC werden strafschoppen over het hoofd gezien. Bij Go Ahead Eagles - Feyenoord mochten Sjoerd Overgoor en Miquel Nelom niet klagen dat ze slechts geel kregen. Na zijn gevaarlijke actie bij Heracles Almelo - NEC mag Christof Hemlein blij zijn dat hij na zijn tweede gele kaart voor maar één wedstrijd wordt geschorst. Het wordt hoog tijd om eens volgens de spelregels met schwalbes om te gaan. Bij RKC Waalwijk - Roda JC werd Frank van Mosselveld terecht op de bon geslingerd, terwijl bij AZ - Cambuur Leeuwarden Aron Johannsson zonder kaart verder mocht spelen.”

Tot slot een klein inkijkje in de wereld achter het fluitje: Björn Kuipers is mede-eigenaar van drie C1000-supermarkten en een haarsalon in Oldenzaal, Overijssel. Hij fluit doorgaans niet bij hem in de buurt (waar Twente en Heracles gevestigd zijn). Van der Ende daarover:

“Vreemd dat Kuipers, volgens velen de beste scheidsrechter van Nederland, al vier van de tien speelrondes niet aangesteld is. En dat hij geen wedstrijden in de omgeving van zijn woonplaats Oldenzaal leidt, omdat dat klanten voor zijn supermarkten zou kunnen schelen. Hoezo neutraal? Dat kan natuurlijk nooit een argument zijn voor een professioneel scheidsrechter.”

Juist. Het kan ook anders!

“Wat dat betreft kan hij een voorbeeld nemen aan Eric Braamhaar, die gisteren naar Heracles Almelo - NEC vanuit zijn woonplaats Enter, ook in Overijssel, op de fiets naar het Polman Stadion kon gaan.”

Maar goed, Braamhaar heeft geen supermarkten. (Wel is hij te boeken voor lezingen.)