Assad ziet ‘geen obstakel’ voor deelname verkiezingen in 2014

President Bashar al-Assad tijdens een interview met de Turkse zender Halk TV.
President Bashar al-Assad tijdens een interview met de Turkse zender Halk TV. Foto Reuters

De Syrische president Bashar al-Assad ziet ‘geen enkel obstakel’ om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen die volgend jaar in het land worden gehouden. Dat verklaart Assad vandaag tegenover het Al Mayadeen tv-station, zo schrijft persbureau Reuters.

De president in zijn verklaring:

“Persoonlijk zie ik geen enkel obstakel voor een nominatie om opnieuw voor het presidentschap te gaan tijdens de verkiezingen in 2014.”

Later vandaag zendt het station het volledige interview uit met Assad. Zijn regime is nu 2,5 jaar verwikkeld in een conflict met oppositiepartijen, bestaande uit rebellengroepen, dat uit is gelopen op een burgeroorlog waarbij meer dan 100.000 burgers zijn omgekomen en talloze mensen gewond zijn geraakt. Miljoenen mensen zijn de dupe van de oorlog en hebben dringend hulp nodig.

‘Ook ik heb schuld’

Assad heeft in deze periode meerdere malen verklaard dat de schuld van het grootschalige bloedvergieten in zijn land bij de rebellen ligt, tot hij tijdens een eerder interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel erkende dat ook hij hij fouten heeft gemaakt.

Hij stelde dat geen enkele partij die betrokken is bij burgeroorlog in zijn land vrij is van schuld. Daarnaast benadrukte hij wel dat hij niet gelooft in een diplomatieke oplossing voor het conflict:

“Met de militanten? Nee. Volgens mijn definitie is een politieke oppositie niet bewapend”.