Arcade Fire: ambitieus en zwoel meesterwerk

Arcade Fire
Arcade Fire

De gedoseerde porties nieuwe muziek die Arcade Fire op internet serveerde hadden de indruk kunnen wekken dat hun vierde album Reflektor een gebruiksvriendelijke dansplaat zou zijn. De titelsong, met mysterieuze zwart-witclip van Anton Corbijn, combineert een discoritme met David Byrne-achtige zang. Een korte film van Roman Coppola op YouTube combineert de songs Here Comes The Night Time, We Exist en Normal Person met aanstekelijke ritmes die rechtvaardigen dat het feestelijke filmpje zich afspeelt in een helverlichte disco.

Bij Arcade Fire is niets wat het lijkt. De band gebruikt soepele swing en stuwende funkritmes om vragen te stellen over een duistere waarheid. „If this is heaven I need something more”, zingt Win Butler in het hedonistisch pulserende Reflektor, waarin David Bowie opduikt voor een vocale gastbijdrage.

Bowie en Byrne laten hun invloed gelden, net als James Murphy die als coproducer een nieuwe kitscherigheid over Arcade Fires ernstige universum laat neerdalen.

Voodoo ademt uit alle groeven nu zangeres en toetseniste Regine Chassagne haar Haïtiaanse achtergrond laat gelden en er warmbloedige handdrumgeluiden en oerwoudklanken opdoemen.

De jazzy swing van You Already Know en het galmende, aan dubreggae verwante Flashbulb Eyes trekken Arcade Fire omhoog uit de zelfingenomen statigheid van eerdere platen. De mythe van Orpheus en Eurydice inspireerde de donkere muziek van Awful Sound en It’s Never Over waarin struikelende basnoten en wanhopige zang de luisteraar meetronen naar de chaos van de onderwereld. Aan het eind van dit vijf kwartier lange dubbelalbum wordt de muziek stemmiger, met Philip Glass-achtige herhaling en een minutenlange soundscape van ruimtegeluiden. Een ambitieuzere popplaat is nauwelijks denkbaar. Het brengt Arcade Fire naar een nieuw plateau nu ze ontstijgen aan hun van hemel naar hel slingerende bombast en er een boeiend, veelkleurig meesterwerk uit de as rijst.

Jan Vollaard

Reflektor verschijnt 25 oktober.