Anouks afgelaste concerten

Opnieuw blies zangeres Anouk gisteren een van haar Symphonica in Rosso-concerten in de Gelredome af. Haar stemproblemen bleken hardnekkiger dan gedacht. Vrijdag gaf ze haar eerste concert, waarvoor haar ontstoken stembanden speciaal met Prednison waren behandeld. Gisterochtend, na een korte soundcheck, concludeerde een arts dat het te schadelijk zou zijn voor haar stem om nog een concert van twee uur te volbrengen. Het zingen was te pijnlijk. „Ondanks intensieve doktersbehandelingen heeft de zangeres na de show van vrijdag meer tijd nodig om te herstellen.”

Wat zijn hiervan de financiële consequenties?

Organisator Mojo Concerts wil als onderdeel van beursgenoteerd bedrijf Live Nation niet toelichten om hoeveel het gaat, maar noemt het schadebedrag ‘significant’. Honderden mensen worden voor een dergelijke concertdag ingehuurd: het 40-koppige Guido’s Orchestra, Anouks band, de drie backingvocalisten, het productieteam, technici voor geluid en licht en de podiumbouwers. En dan zijn er, in en rond de Gelredome, nog de talloze securitymensen, verkeersregelaars, chauffeurs voor de pendelbussen, parkeerwachten op diverse parkeerterreinen en het cateringpersoneel.

Is Anouk verzekerd?

Symphonica in Rosso is een speciaal ontworpen eigen productie van Mojo Concerts. De concertorganisator maakt als dochteronderneming van Live Nation gebruik van een internationale verzekering die afgesloten wordt voor alle evenementen. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen indoor- of outdoorconcerten. De kosten zijn verzekerd. De misgelopen inkomsten niet. Anouks eigen arts stelde vast dat de zangeres te ziek is. Het halen van een second opinion bij een andere arts is gangbaar en niet ongebruikelijk. Mojo onderstreept echter dat het „overduidelijk was dat ze niet kon optreden”.

Is dat vaker voorgekomen?

Voor de tweede maal een dergelijke grote productie annuleren op de dag zélf, dat zag Mojo Concerts nog niet eerder gebeuren. Wel cancelden internationale sterren als Beyoncé, Shakira, Bruce Springsteen, Sting en Michael Bublé eens de Nederlandse show in hun tournees, meestal wegens ziekte.

Is een nieuwe datum zo gevonden?

Bij eerder genoemde popconcerten ging het om toerende producties – rondreizende circussen waarbij de gemiste show gemakkelijker later in de tournee kan worden ingehaald. Het lastige van Anouks Symphonica in Rosso is dat het speciaal die dagen is georganiseerd, met het orkest en iedereen die daarbij hoort. Een nieuwe datum waarop alle partijen weer kunnen, is niet zo snel gevonden; het is een grote logistieke operatie. Voor het concert van zondag wordt een vervangende datum gezocht. Zodra die bekend is, worden kaartkopers ingelicht.

En de fans?

Als een concert wordt afgelast dan heeft de bezoeker recht op teruggave van het geld, zegt de Consumentenbond. En: een door Mojo Concerts geboden alternatieve datum hoeft niet te worden geaccepteerd. De 35.000 fans die het concert van gisteren zouden bijwonen, zijn nu minder boos dan vrijdag. Toen werd de late afzegging, een paar uur voor het concert, met opvallend weinig begrip ontvangen. Men was al uren onderweg, velen reageerden zich af op haar Facebookpagina. De reacties zijn nu beduidend meer begripvol, met veel beterschapwensen („sloop je stem niet”). De eerste afgelaste show wordt aanstaande woensdag ingehaald. Dat concert gaat volgens Mojo gewoon door.

En Anouk?

Die baalt natuurlijk. Toen ze haar eerste show afblies, liet ze weten dat ze zich „kut en verdrietig” voelde. Het ging gewoon niet. Vrijdag bij haar eerste concert moest ze „ondanks de hoeveelheid pillen” vaak hoesten, maar ze sloeg zich er goed doorheen en had hoge noten in bijvoorbeeld ‘Modern World’.