AkzoNobel en Philips boeken hogere winst

De omzet en werkgelegenheid dalen bij Philips en AkzoNobel. De winstcijfers waren het afgelopen kwartaal goed.

De Nederlandse multinationals Philips en AkzoNobel hebben in het derde kwartaal een hogere winst geboekt in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. Bij het elektronicaconcern Philips steeg tot de winst tot 281 miljoen euro, tegen 105 miljoen euro een jaar eerder. Verfproducent AkzoNobel boekte een winst van 155 miljoen euro, tegen een verlies van 2,4 miljard euro.

Philips-topman Frans van Houten sprak van „weer een solide kwartaal” in moeilijke economische omstandigheden. Volgens Van Houten begint het bezuinigingsprogramma Accelerate zijn vruchten af te werpen: de kosten van het concern zijn inmiddels met 856 miljoen euro teruggebracht. In het derde kwartaal werd een besparing van 183 miljoen euro gerealiseerd.

Vorige maand zeiVan Houten dat de doelstelling met 400 miljoen euro wordt verhoogd naar 1,5 miljard euro. Dit bedrag moet eind 2015 zijn gehaald.

De omzet daalde in het derde kwartaal naar 5,6 miljard euro, tegen 5,8 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De consumentendivisie leverde de belangrijkste bijdrage met een omzetstijging van 9 procent, verlichting volgde met 3 procent. De opbrengsten bij de medische tak stagneerden.

Het operationele resultaat vóór afschrijvingen – de zogeheten ebitda – steeg van 366 miljoen tot 562 miljoen euro. Het aantal werknemers daalde van 119.226 werknemers naar 114.326, een verlaging van ruim 4 procent. Bij AkzoNobel nam de werkgelegenheid met ruim 3,6 procent af naar 50.420 werknemers.

In het derde kwartaal daalde de omzet met 5 procent in vergelijking met een jaar geleden naar 3,8 miljard euro. AkzoNobel wijst op de zwakke economische omstandigheden in Europa, en heeft afgelopen jaar verschillende activiteiten afgestoten waardoor ook de omzet is teruggelopen.

De verfproducent richt zich sinds een jaar niet meer op het vergroten van omzet, maar het verbeteren van het bedrijfsresultaat. Dit programma ligt op schema, aldus de financiële topman Keith Nichols. De brutowinst steeg met 7 procent tot 456 miljoen euro.