Rechter grijpt in bij Slotervaartziekenhuis

De rechter grijpt in bij het Slotervaartziekenhuis wegens vraagtekens bij de machtswisseling die plaatsvond.
De rechter grijpt in bij het Slotervaartziekenhuis wegens vraagtekens bij de machtswisseling die plaatsvond. Foto ANP / Koen van Weel

De rechter plaatst grote vraagtekens bij de machtswisseling die bij het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft plaatsgevonden. De ondernemingskamer van het gerechtshof heeft een onderzoek naar wanbeleid gelast, het bestuur van twee moederbedrijven van het ziekenhuis per direct geschorst en sommige aandeelhouders onteigend.

De ondernemingskamer, een speciale rechtbank voor conflicten tussen aandeelhouders en bestuurders, heeft dat verstrekkende besluit vrijdagmiddag genomen. Begin deze zomer wees de ondernemingskamer een onderzoek naar wanbeleid bij het ziekenhuis af, maar dat is nu wel toegewezen voor twee vennootschappen die (indirect) aandeelhouder van het ziekenhuis zijn. De ondernemingskamer spreekt van “gegronde redenen” om aan “een juist beleid en een juiste gang van zaken te twijfelen”. De zaak was aangespannen door de voormalig directeur van het ziekenhuis en minderheidsaandeelhouder Aysel Erbudak en haar familie.

Bedenkingen bij machtsgreep tegen Erbudak

Het Slotervaartziekenhuis was in 2006 het eerste ziekenhuis in Nederland dat in private handen kwam en een besloten vennootschap werd. Jarenlang was de Beverwijkse vastgoedondernemer Jan Schram grootaandeelhouder. Bij het ziekenhuis brak eerder dit jaar een strijd om de macht uit nadat Jan Schram overleed. Zijn naaste familie kwam in botsing met toenmalig bestuursvoorzitter en mede-eigenaar van het ziekenhuis Erbudak. Die werd als aandeelhouder buitenspel gezet door een onverwachte en heimelijke omzetting van schuld in nieuwe aandelen waardoor het ziekenhuis in één klap in andere handen kwam.

Het gerechtshof heeft ernstige bedenkingen bij deze machtsgreep. Erbudak en haar familie werden niet vooraf geïnformeerd en de nieuwe aandelen werden verkocht zonder dat er zorgvuldig een prijs bepaald was. Het hof verwijt Pim Schram, een neef van de overleden eigenaar, belangenverstrengeling en heeft hem per direct geschorst als bestuurder van twee bedrijven die aandelen bezitten in het ziekenhuis.

De ondernemingskamer zal de gang van zaken sinds het overlijden van grootaandeelhouder Jan Schram eind 2012, onderzoeken. Bij twee betrokken vennootschappen zal de rechter een bestuurder aanstellen om de honneurs waar te nemen voor de geschorste Pim Schram. Ook worden vrijwel alle aandelen van de familie Schram in twee moederbedrijven van het ziekenhuis tijdelijk onteigend. Het gerechtshof zal de aandelen aan een onafhankelijke beheerder overdragen.