Advocaat leidt AZ naar zege, winst voor Groningen en PEC Zwolle

Dick Advocaat tijdens zijn eerste wedstrijd als trainer van AZ in de wedstrijd tegen Cambuur.
Dick Advocaat tijdens zijn eerste wedstrijd als trainer van AZ in de wedstrijd tegen Cambuur. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Dick Advocaat heeft zijn rentree als trainer van AZ opgeluisterd met een overwinning op SC Cambuur. De Alkmaarders waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor de bezoekers uit Leeuwarden. Aron Jóhannsson scoorde twee keer. De Friese openingsgoal van Michiel Hemmen was daarvoor al ongedaan gemaakt door Roy Beerens.

Advocaat, die vrijdag zijn eerste training leidde, had AZ in het seizoen 2009-2010 al eens vijf maanden onder zijn hoede. De tweede ambtstermijn van de Kleine Generaal begon in mineur doordat Hemmen al na zes minuten de score opende. Op aangeven van Marcel Ritzmaier kopte de spits geheel vrijstaand binnen. Daarna nam AZ evenwel de touwtjes in handen. Met twee schoten was Celso Ortiz al dicht bij de gelijkmaker, maar het grootste gevaar kwam opvallend genoeg van Hemmen. Hij kopte de bal op zijn eigen paal. Een treffer hing in de lucht en kwam er uiteindelijk in de 35e minuut, toen Beerens het eindstation was van een snelle uitbraak.

Jóhansson, bij de gelijkmaker nog de aangever, zette de thuisploeg nog voor rust op voorsprong, nadat Maarten Martens een voorzet van Beerens had doorgekopt. In de tweede helft had Jóhansson tot de 68e minuut nodig om het duel te beslissen. Hij had wat ruimte na een snel genomen vrije trap en profiteerde optimaal: 3-1. De overwinning van AZ kwam daarna niet meer in gevaar, waardoor de achterstand van de Noord-Hollanders op koploper FC Twente nog maar drie punten is. Daarmee staan ze achtste. Cambuur is de nummer vijftien.

PSV verspeelt punten

In navolging van de concurrentie heeft ook PSV punten verspeeld in de Eredivisie. De ploeg van coach Phillip Cocu verloor met 1-0 bij FC Groningen en weigerde zodoende te profiteren van de remises van FC Twente, Ajax en Feyenoord zaterdag. Linksbuiten Filip Kostic scoorde vijf minuten na rust de winnende goal voor Groningen.

De Groningse zege mocht voor een groot deel op het conto van doelman Marco Bizot geschreven worden. De goalie verkeerde vooral in de eerste helft in uitstekende vorm en was met name een sta-in-de-weg voor Memphis Depay, de kersverse international. Ook redde Bizot subliem op een inzet van dichtbij van Ola Toivonen. Een grote mogelijkheid van Zakaria Bakkali bracht het aantal goede kansen voor PSV in de eerste helft op vijf.

Groningen kwam na rust op voorsprong

Het met een leeuwenhart voetballende Groningen was in de eerste helft slechts eenmaal echt gevaarlijk geweest, maar kwam vlak na rust wel op voorsprong. Kostic werd knap vrijgespeeld en de Serviër verschalkte doelman Przemyslaw Tyton door de benen.

PSV was vlak daarna dicht bij de gelijkmaker, maar een van richting veranderde vrije trap van Depay caramboleerde net naast het Groningen-doel. In het vervolg van de wedstrijd joegen de bezoekers vol overgave op de gelijkmaker. Omdat Groningen zich niet alleen beperkte tot het verdedigen van de voorsprong, ontvouwde zich een open duel.

Groningen was op de tegenstoot het gevaarlijkst, vooral via invaller Richairo Zivkovic. De Groningse groeibriljant had ditmaal echter niet zijn vizier op scherp.
Door de nederlaag liet PSV na zich alleen aan kop van de Eredivisie te nestelen. De Eindhovenaren delen de tweede plek nu met PEC Zwolle en Ajax. Groningen steeg door de zege naar de zevende plaats en naderde PSV tot op een punt.

De reactie van FC Groningen-doelman Marco Bizot na de overwinning op PSV:

PEC Zwolle blijft meedoen in top Eredivisie

PEC Zwolle blijft meedoen in de top van de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans klimt door een overtuigende 6-1 thuiszege op ADO Den Haag naar de gedeeld tweede plaats. Zowel Mustafa Saymak als Fred Benson scoorde twee keer voor de thuisploeg.

ADO kreeg al snel een tegenvaller te verwerken, toen doelman Gino Coutinho na een botsing met Bram van Polen niet verder kon. Zijn vervanger Martijn de Zwart beleefde een vervelende middag. Na een pass van Mateusz Klich mocht Saymak in de 22e minuut op randje buitenspel door en hij zette Zwolle op voorsprong.

In de 38e minuut verdubbelde Saymak op fraaie wijze de score. De middenvelder nam de bal uit de lucht aan, profiteerde van miscommunicatie in de defensie van de bezoekers en rondde verdienstelijk af: 2-0. Benson zorgde nog voor rust voor de beslissing, na een goede pass van Klich. De equipe uit Den Haag kon er in de tweede helft geen wedstrijd meer van maken. Via Benson, opnieuw op aangeven van Klich, liep de thuisploeg in de 54e minuut verder uit. Mathias Gehrt redde een halfuur voor tijd de Haagse eer, maar het slotakkoord was voor Zwolle-aanvoerder Van Polen met een schot in de kruising en invaller Guyon Fernandez.

Voor Zwolle duurt het sprookje daarmee voort. De ploeg, die zelfs enige tijd de ranglijst aanvoerde, heeft net als PSV en Ajax achttien punten. Alleen koploper FC Twente doet het met negentien punten iets beter. ADO, dat nog wel een duel tegoed heeft, blijft steken op de zestiende plaats met zeven punten.

Debutant redt punt voor Heracles tegen NEC

Jens Streutker heeft vandaag een droomdebuut beleefd voor Heracles Almelo. De huurling van Heerenveen scoorde bij zijn eredivisiedebuut vier minuten voor tijd de gelijkmaker tegen NEC: 1-1. De bezoekers waren al vroeg in de wedstrijd via Rens van Eijden aan de leiding gekomen en werden na 32 minuten tot een tiental gereduceerd na rood voor Christoph Hemlein.

Al na twee minuten kwam NEC aan de leiding. Aanvoerder Van Eijden kopte een vrije trap binnen. In een ronduit saaie eerste helft kreeg de thuisploeg één grote kans. Kwame Quansah kopte echter van dichtbij naast. Even daarna kreeg Hemlein zijn tweede gele kaart en moest NEC met tien man verder.

Heracles-coach Jan de Jonge wisselde in de rust aanvallend en bracht spits Matthew Amoah voor verdediger Bart Schenkeveld. Het sorteerde even effect, maar na een veelbelovend begin zakte de thuisploeg naarmate de tweede helft vorderde steeds verder weg. Toen niemand meer rekening hield met een goal sloeg Heracles alsnog toe. Mikhail Rosheuvel bediende Streuker, die koelbloedig raak mikte.

In de blessuretijd kwam het duel nog even los en kregen beide ploegen nog mogelijkheden op de winst. NEC was het gevaarlijkst in de vorm van Alireza Jahanbakhsh, maar de Iraniër schoot over en even later in het zijnet. Voor NEC waren de druiven zuur. Voor de derde wedstrijd op rij slikte de ploeg van coach Anton Janssen een late tegengoal. NEC blijft met vijf punten uit tien duels laatste in de Eredivisie. Heracles staat met zes punten meer veertiende.

De reactie van Jens Jurn Streutker na het gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen NEC:

(Novum)