Minstens 49 doden door aanslagen in Irak - bijna 500 doden in oktober

De schade die een autobom vrijdagnacht in Bagdad aanrichtte. Van de aanslagen vandaag zijn (nog) geen foto's.
De schade die een autobom vrijdagnacht in Bagdad aanrichtte. Van de aanslagen vandaag zijn (nog) geen foto's. Foto AP / Hadi Mizban

Door geweld in Irak zijn vandaag minstens 49 mensen omgekomen, onder wie 34 bij een zelfmoordaanslag in een koffiehuis in Bagdad. Bij de aanslag raakten ten minste vijftig mensen gewond. Dat schrijft persbureau AFP.

Een bom ging af vlakbij een terras, en toen een menigte toestroomde om te kijken wat er was gebeurd, liet een zelfmoordterrorist zijn explosieve riem afgaan. De aanval vond plaats in een overwegend sjiitisch zuidelijk deel van Bagdad. Eerder vandaag vielen acht zelfmoordterroristen de beveiliging van een regeringsgebouw in de stad Rawa aan. Daarbij kwamen acht mensen om, onder wie een kind, drie leden van het lokale bestuur en drie politiemensen. Het is de tweede keer in minder dan een maand dat er een aanslag wordt gepleegd in Rawa.

Een berm- en autobom die afgingen toen een politiekonvooi langsreed, doodden vandaag zes mensen en verwondden er zeven. Ten zuiden van Bagdad werd een vleesverkoper doodgeschoten. Een andere bom in de hoofdstad doodde zes mensen.

Veel geweld in Irak

Irak kampt met de hevigste oplaaiing van geweld sinds 2008, toen het land aan een sektarische burgeroorlog wist te ontkomen. Aanslagen worden overal gepleegd: moskeeën, voetbalvelden, bruiloften, begrafenissen en zelfs in zwaar beveiligde gevangenissen. De oorlog in buurland Syrië doet de stabiliteit van het land bovendien geen goed. Veel Syrische vluchtelingen steken de grens over.

De ontevredenheid onder de soennitische minderheid over de door sjiieten gedomineerde regering groeit. De VN en diplomaten hebben de regering van de sjiitische premier Nouri al-Maliki opgeroepen hervormingen door te voeren om verdere marginalisatie van soennieten te voorkomen, maar er vinden nog steeds willekeurige arrestaties plaats. De steun voor extremistische groepen blijft ondertussen groeien.

In oktober zijn in Irak 480 mensen omgekomen door aanslagen en geweld, en sinds het begin van dit jaar 5200, meldt persbureau AFP.

Lees meer over de instabiliteit in Irak in de column van voormalig Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants.