Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Martin Bossenbroek wint Libris Geschiedenis Prijs

Martin Bossenbroek heeft met zijn boek ‘De Boerenoorlog’ de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Nout Wellink vanmiddag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT.

Martin Bossenbroek. Foto screenshot VPRO / NTR

Martin Bossenbroek heeft met zijn boek ‘De Boerenoorlog’ de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Nout Wellink vanmiddag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT.

De prijs bekroont geschiedenisboeken die een groot publiek aanspreken. Bij de prijs hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. Er dongen dit jaar 326 boeken mee naar de prijs.

Onder anderen Frits van Oostrum en Jan Brokken waren ook genomineerd voor de Librisprijs. Het boek van Bossenbroek gaat over de Boerenoorlog tussen Groot-Brittannië en twee boerenrepublieken in Zuid-Afrika.

Bernard Hulsman liep gisteren in NRC Handelsblad de recensies van de genomineerde boeken na. Hij schreef toen over De Boerenoorlog:

De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek is een klassiek geschiedenisboek. Bossenbroek vertelt het verhaal van de Boerenoorlog in Zuid-Afrika vanuit drie perspectieven: van de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Britse politicus Winston Churchill en de boer Deneys Reitz. “Een schitterend opgeschreven verslag” noemde Toef Jaeger De Boerenoorlog dat ook is genomineerd door de AKO Literatuurprijs. “Groots” en “vol” vond ze Van Bossenbroeks boek en zijn stijl “voortreffelijk”.

Bossenbroek over zijn boek:

‘Bijna een epos’

Martin Bossenbroek is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is ook de auteur van historische klassiekers als ‘Holland op zijn Breedst’ en ‘De Meelstreep’.

Volgens de jury heeft Bossenbroek een leerzaam boek geschreven over de strijd tussen de Boeren en de Britten, meldt nos.nl.

Het boek geeft inzicht in de diplomatieke bewegingen op hoog niveau en in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika, staat in het juryrapport.

“Bossenbroek slaagt er ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd. Dat maakt ‘De Boerenoorlog’ bijna tot een epos”.