Lichaam slachtoffer brand Leeuwarden geborgen

De brandweer bestrijdt de grote brand in het centrum van Leeuwarden. Rond zes uur vanochtend was er het sein brand meester. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het lichaam van de student (24) die gisteren omkwam bij de grote brand in de Leeuwarder binnenstad is vandaag rond één uur geborgen. Dat schrijft de krant Leeuwarder Courant op zijn website.

De ouders van het slachtoffer waren op vakantie in Turkije. Zij keren vandaag terug. Een familierechercheur staat hen bij.

De man zou vlak voor zijn dood nog wel contact hebben gehad met de brandweer. Maar brandweermensen konden hem niet meer bereiken. Ze zouden daarmee zichzelf in gevaar hebben gebracht vanwege het instortingsgevaar.

‘Kom niet naar het getroffen gebied’

Politie, brandweer en de gemeente Leeuwarden roepen mensen ondertussen op om niet naar het getroffen gebied te komen, omdat daar hulpverleners nog altijd druk bezig zijn.

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden Oproep: kom vandaag niet kijken op de Kelders en omgeving. #Ramptoerisme geeft ernstige hinder. #brandLeeuwarden

Eerder op de dag was het volgens politie en brandweer nog te gevaarlijk om de uitgebrande panden te betreden. Het was er nog te heet en er bestond instortingsgevaar. Het sein brand meester werd pas rond zes uur vanmorgen gegeven.

De gemeente Leeuwarden maakte op Twitter bekend dat bewoners en eigenaren van de getroffen panden later vandaag onder begeleiding hun panden mogen betreden:

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden Bewoners/eigenaren panden betrokken bij #brand mogen vanmiddag, onder begeleiding, hun pand/woning betreden. Info: http://t.co/Hd0Uzz6J3A

Verslag van de persconferentie eerder vanmiddag over de brand:

Nog weinig duidelijk over precieze oorzaak brand

Over de precieze oorzaak van de brand is nog niet veel duidelijk, afgezien van het feit dat zij in een winkel is begonnen.

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden De oorzaak van de #brand in #Leeuwarden is nog niet vastgesteld. Politie doet onderzoek en spreekt getuigen.

De politie, die vandaag het onderzoek naar de brandoorzaak is gestart, wil praten met klanten die gisteren één van de getroffen winkels op de Kelders in Leeuwarden hebben bezocht. De vraag is of hen iets bijzonders iets opgevallen.