Kroes noemt onthullingen Snowden behulpzaam

Eurocommissaris Neelie Kroes.
Eurocommissaris Neelie Kroes. Foto ANP / Martijn Beekman

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft zich in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel positief uitgelaten over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de Amerikaanse en Britse spionagepraktijken. Kroes zegt dat over Snowdens handelswijze te twisten valt, maar dat zijn onthullingen zeer ‘behulpzaam’ zijn.

Volgens Kroes moeten we ons allemaal wakker laten schudden door Snowdens onthullingen over de Amerikaanse NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ.

“We hebben een krachtige Europese IT-industrie nodig en we moeten opletten wat er met onze data wordt gedaan.”

Kroes is kritisch op de reactie van de Europese Commissie op de onthullingen. Onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag worden ondanks de onthullingen voortgezet. Gevraagd of dit laf is van de Commissie, zegt Kroes:

“Daar zit wel een kern van waarheid in. En het komt onze geloofwaardigheid natuurlijk niet ten goede als uitkomt dat EU-lid Groot-Brittannië medelid België bespioneert.”

‘EU opereert niet als eenheid’

De Britse krant The Guardian, dat onthullingen publiceerde, is door de regering bekritiseerd: premier Cameron zei dat de krant de nationale veiligheid in gevaar brengt. Elektronica van de partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald is door de politie in beslag genomen. In september berichtte Der Spiegel dat de Britse veiligheidsdienst GCHQ het Belgische telecombedrijf Belgacom heeft gehackt. België reageerde woedend. In juli bleek dat het EU-hoofdkantoor werd afgeluisterd door de NSA, evenals verschillende Europese ambassades.

“Als we het in Europa al niet eens eens kunnen worden over een gezamenlijke verdedigingsstrategie tegen cyberaanvallen, hoe kunnen we dan ooit met één gezicht handelen jegens de NSA?”