Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Fiscus lukt het niet om top softdrugswereld te belasten’

Het lukt de fiscus niet om de top van de softdrugswereld te belasten.
Het lukt de fiscus niet om de top van de softdrugswereld te belasten. Foto ANP / Valerie Kuypers

De Belastingdienst krijgt geen grip op de top van de Nederlandse softdrugswereld. Dat meldt RTL Nieuws vandaag op basis van vertrouwelijke recherchedocumenten. Doordat de drugsbaronnen zich uitschrijven bij de gemeente slaagt de fiscus er niet om ze hun vermogen afhandig te maken.

Weliswaar worden elk jaar duizenden wietplantages opgerold, de grote jongens blijven vaak buiten schot. Omdat politie en justitie niet genoeg capaciteit hebben voor vervolging, wordt volgens de nieuwsrubriek geprobeerd hen aan te pakken via de fiscus.

De criminelen verdienen ‘tientallen, zo niet honderden miljoenen per jaar met drugs en criminaliteit’, zegt Wim Gerritsen van het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Zuid-West Nederland tegen RTL. “Dikke huizen, grote auto’s, vette Porsches. Maar ze hebben ook hotels in het buitenland, dikke boten in de Middellandse Zee.”

Belastingdienst doet sinds februari onderzoek, ministerie geïnformeerd’

Door zich uit te schrijven bij de gemeente en te zeggen dat ze naar het buitenland vertrekken verdwijnen de criminelen in de anonimiteit. In werkelijkheid zouden ze vaak gewoon in Nederland blijven wonen en werken. “Door deze fiscale anonimiteit is het zicht op het legaal inkomen en vermogen onzichtbaar voor de Nederlandse fiscus”, zo zou de nationale recherche concluderen in een rapport uit mei 2012 over zogenoemde belastingnomaden. Landelijk bekende criminelen, ‘van wie enkelen in het woonwagenmilieu’, zouden de uitschrijftruc ‘veelvuldig toepassen’.

De Belastingdienst laat in een reactie weten sinds februari onderzoek te doen naar de omvang van het fenomeen. Het ministerie van Financiën is volgens de woordvoerder in mei op de hoogte gebracht van het rapport van de recherche en van het onderzoek. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) voor volgende week maandag weten hoe groot het probleem is. De Kamer debatteert dan met de bewindsman over belastingfraude.

Twitter avatar vanHijum Eddy van Hijum Samen met @pieteromtzigt direct opheldering geëist van Weekers over fraude en belastingontduiking via lokake GBA’s > http://t.co/jCKy0DFkc6

(Novum)