Exitpolls Luxemburg: partij Juncker blijft grootste, maar verliest zetels

Premier Jean-Claude Juncker praat met journalisten, nadat hij zijn stem heeft uitgebracht.
Premier Jean-Claude Juncker praat met journalisten, nadat hij zijn stem heeft uitgebracht. Foto AP / Yves Logghe

De partij van premier Jean-Claude Juncker heeft zetels verloren tijdens de Luxemburgse verkiezingen vandaag, maar blijft de grootste in het parlement. Dat wijzen althans de eerste exitpolls uit na het sluiten van de stembureaus, schrijft Reuters.

De Christelijke Sociale Partij heeft volgens de ramingen 23 zetels in het zestig zetels tellende parlement. Dat is drie zetels minder dan na de vorige verkiezingen in 2009. Het zijn de slechtste resultaten voor de partij sinds 1997.

De Socialistische Arbeiderspartij, sinds 2004 coalitiepartner van Juncker, strijdt met de liberale Democratische Partij om de tweede plaats. Beide partijen zouden volgens de eerste schattingen dertien zetels hebben behaald.

Vervroegde verkiezingen wegens schandaal geheime dienst

De verkiezingen zijn zeven maanden vervroegd. De coalitiepartner zegde deze zomer het vertrouwen in Juncker op omdat hij er niet in zou zijn geslaagd machtsmisbruik door de geheime dienst te beteugelen. De inlichtingendienst heeft onder meer gesprekken van politici afgetapt. Ook hebben medewerkers zich laten omkopen en gestolen auto’s verhandeld. Juncker besloot daarop af te treden, maar bleef wel lijsttrekker. De populaire premier, die beschikt over veel charme en groot politiek instinct, is de langstzittende premier van Europa: achttien jaar.