Ergste bosbranden Australië in veertig jaar - noodtoestand uitgeroepen

De ruïne van een gebouw dat enkele dagen geleden verwoest werd tijdens één van de grote bosbranden in Australië. Foto AP / New South Wales Rural Fire Service

In Australië woeden momenteel hevige bosbranden. En de Australische autoriteiten vrezen dat de hoge temperaturen en de harde wind de komende dagen deze verder zullen uitbreiden. Bij de branden kwam tot nu toe één man om het leven, meldt persbureau AP.

De afgelopen dagen zijn door natuurbranden in de staat New South Wales 208 huizen in de as gelegd. Nog eens 122 huizen liepen schade op. Brandweerlieden doen er alles aan om de verwoestende natuurbranden te blussen.

Het grote aantal bosbranden in Australië momenteel zijn het gevolg van een erg droge winter de afgelopen maanden en een warme lente tot nu to.

In de deelstaat New South Wales is ondertussen de noodtoestand uitgeroepen, meldt nos.nl. Dat besluit is genomen in verband met de weersvoorspellingen. De temperatuur gaat de komende dagen omhoog en de wind trekt aan, waardoor de branden aangewakkerd kunnen worden.

Noodtoestand uitgeroepen in New South Wales

De meeste aandacht gaat uit naar een enorme brandhaard bij Lithgow in de Blue Mountains. De vuurlinie is daar zo’n driehonderd kilometer breed. In het gebied zijn veel branden nog lang niet onder controle.

Door de noodtoestand uit te roepen, hebben de reddingsdiensten de komende dertig dagen extra bevoegdheden gekregen. Zo mogen ze bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsleidingen afsluiten als dat nodig is.

Volgens de autoriteiten zijn het de ergste bosbranden in Australië van de afgelopen veertig jaar. Het enige dodelijke slachtoffer tot nu toe overleed tijdens het blussen van zijn huis aan een hartaanval.