Chebet wint marathon van Amsterdam voor derde keer op rij

Wilson Chebet wint voor de derde keer op rij de marathon van Amsterdam. Foto ANP / Olaf Kraak

Wilson Chebet heeft vandaag voor het derde jaar op rij de marathon van Amsterdam gewonnen. De 28-jarige Keniaan noteerde een winnende tijd van 2:05.35 uur en dook daarmee zes seconden onder zijn parcoursrecord van vorig jaar.

Op een halve minuut eindigde Berhanu Girma als tweede. Bernard Koech werd derde.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit Chebet zijn hattrick zou completeren. De Keniaan moest passen op een tempoversnelling van Koech en liep vervolgens een tijd in derde positie. Rond het 38 kilometerpunt hervond Chebet zich en schakelde hij een tandje bij.

Chebet achterhaalde koploper Koech en ging alleen verder. Hij kwam vervolgens solo over de finish in het Olympisch Stadion.

Een korte samenvatting van de wedstrijd:

Koen Raymaekers, die zijn zinnen had gezet op een persoonlijk record, viel al in een vroeg stadium van de wedstrijd geblesseerd uit. Ronald Schroer was in 2:16.27 uiteindelijk de snelste Nederlander.

Bij de vrouwen ging de winst eveneens naar Kenia. Valentine Kipketer kwam na 2:23.02 over de meet en snoepte daarmee anderhalve minuut van haar persoonlijk record af. Miranda Boonstra was de beste Nederlandse. Haar tijd van 2:31.49 viel niettemin tegen.

(Novum)