Brand Leeuwarden onder controle - slachtoffer was niet te bereiken

De brand in Leeuwarden vannacht. Foto screenshot NOS

De grote brand in het centrum van Leeuwarden is onder controle. Het sein brand meester werd rond 06.00 uur gegeven. Dat meldt de politie. Bij de brand viel één dode. Uit een eerste controle lijkt er geen gevaar voor asbest in het centrum van de stad.

Ongeveer een uur geleden twitterde de politie:

Twitter avatar polfryslan Politie Fryslân De @brandweer_frl heeft zojuist het sein brandmeester gegeven. #Leeuwarden Afzettingen blijven, ook vaarwater afgesloten in binnenstad

Deze ochtend houdt de gemeente een bijeenkomst voor omwonenden over de brand die gistermiddag ontstond:

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden Morgen <zondag> om 11.00 uur wordt in WTC Heliconweg een bijeenkomst georganiseerd voor bewoners/omwonenden #brand #Leeuwarden #Kelders .

Er bestaat geen gevaar meer voor uitbreiding van de brand, al verwacht de brandweer nog lang bezig te zijn met nablussen.

Leeuwarden neemt vandaag de schade op:

De brand sloeg gisteren om vijf uur ‘s middags uit en woedde in zeker vijf historische panden in de Friese hoofdstad. De brand begon in een kledingwinkel aan de Kelders en sloeg over naar nabijgelegen panden. De straten in het getroffen gebied blijven afgesloten, evenals het vaarwater in de binnenstad.

Twitter avatar Suksawat058 Suksawat Leeuwarden Dit is NU, 20 meter voor het pand waar de brand begon. #brand #leeuwarden http://t.co/VjjuPfO6CV

De schade aan de getroffen panden is groot. De meeste panden zijn winkels met bovengelegen appartementen. Zeker vijftig mensen moesten hun huis verlaten.

Een van de panden is het geboortehuis van de Nederlandse danseres Mata Hari, die door de Fransen werd verdacht van spionage en in 1917 werd gefusilleerd.

Bluswerkzaamheden, gepubliceerd door de Leeuwarder Courant:

Dodelijke slachtoffer had nog contact met politie

De man die gisteren bij de brand in Leeuwarden om het leven is gekomen, heeft nog contact gehad met de brandweer. Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Brandweermensen konden hem echter niet meer bereiken. Ze zouden zichzelf in gevaar hebben gebracht vanwege het instortingsgevaar. Om dezelfde reden zouden de hulpdiensten het stoffelijk overschot nog niet hebben kunnen bergen.

Het slachtoffer is een 24-jarige inwoner van Leeuwarden. Dat maakte de politie vannacht op een persbijeenkomst bekend. Loco-burgemeester Andries Ekhart was tijdens de persconferentie geëmotioneerd toen hij de nabestaanden van de overleden man en de bewoners zijn medeleven betuigde, meldt de Leeuwarder Courant.

Update 13.28 uur: Het lichaam van de man die om het leven kwam bij de grote brand in het centrum van Leeuwarden, was vanmiddag nog altijd niet uit het pand gehaald. Het gaat om een 24-jarige bewoner van een van de appartementen. Over de identiteit van de man doet de politie verder geen uitspraken, zei een woordvoerder tijdens een persconferentie. De ouders van de man zijn ingelicht en komen terug uit het buitenland. Bij de brand raakten drie mensen gewond. Het gaat vooral om ademhalingsproblemen

Volgens een eerste optische controle is er geen asbestgevaar in het centrum. Daar was aanvankelijk vrees voor. Mensen die in de buurt wonen, werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Timelapse video van de brand in Leeuwarden: