Arabische Liga: vredesconferentie Syrië op 23 en 24 november

Secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi (rechts), luistert naar VN-gezant Lakhdar Brahimi tijdens een persconferentie vandaag. Foto AFP

De secretaris-genraal van de Arabische Liga, Nabil el-Araby, heeft zojuist gezegd dat een nieuwe conferentie met als doel vrede te bewerkstelligen in Syrië op 23 en 24 november zal worden gehouden in het Zwitserse Genève. Dat bericht persbureau AP.

El-Araby maakte dit bekend op een persconferentie in de Egyptische hoofdstad Kairo, na overleg met VN-gezant en gezant voor de Arabische Liga voor Syrië, Lakhdar Brahimi.

Tijdens de conferentie zal er worden geprobeerd de strijdende partijen in Syrië overeenstemming te laten bereiken over een overgangsregering, op basis van een plan dat in juni vorig jaar in Genève werd aangenomen.

Bij het drie jaar durende conflict in Syrië zijn tot nu toe meer dan 100.000 mensen om het leven gekomen.

Brahimi verklaarde maandag naar Qatar en Turkije te reizen om de conferentie voor te bereiden. El-Araby zei volgens AP dat er nog “veel moeilijkheden” zijn wat betreft de conferentie. Hij wilde daarop verder echter niet ingaan.

Oppositie steunt het plan niet

De versplinterde Syrische oppositie liet direct al weten niet achter het plan te staan, omdat ze niet is geraadpleegd over de top. De oppositie weigert in te stemmen met onderhandelingen over een interim-regering als de Syrische president Bashar Assad aan mag blijven als staatshoofd. Bassam al-Dada van het Vrije Syrische Leger zei:

“Dit is een samenzwering tegen het Syrische volk. Het belangrijkste verzoek van het Syrische volk - dat Bashar Assad niet betrokken is bij de overgangsregering - is volledig genegeerd.”

De Syrische Nationale Coalitie, het belangrijkste politieke verbond van de Syrische oppositie, komt op 1 november bijeen om overleg te voeren over de top.

    • Niels Posthumus