Zwarte Piet blijf toch thuis! Basisschool De Regenboog Zwarte Piet komt, en hij is zwart

Zwarte Piet staat ter discussie. Het stereotype beeld van de zwarte knecht zou racistisch zijn. Daardoor dreigt Sinterklaas misschien niet op de lijst voor immaterieel erfgoed te komen. De controverse in zes delen.

Door Bas Blokker

Een hulppiet wordt geschminkt bij de Sinterklaascentrale in Soest. Foto ANP
Een hulppiet wordt geschminkt bij de Sinterklaascentrale in Soest. Foto ANP

Op donderdag 5 december zal Sinterklaas vele basisscholen bezoeken, zoals De Regenboog in Amsterdam Zuidoost. Misschien komt hij daar weer met een politiebusje, zoals een paar jaar geleden. Misschien rijdt hij op skeelers, zoals vorig jaar. Hij zal in elk geval een mijter dragen met een gouden kruis erop en zijn knechten zullen zwart zijn, met kroeshaar, met rode lippenstift en met gouden oorringen in. Zwarte Pieten. Ze gaan de klassen langs van de groepen 1 tot en met 5 en voor elke klas is voorwerk verricht: Sinterklaas is overal van alles op de hoogte.

De Regenboog is een montessorischool op katholieke grondslag. De leerkrachten zijn overwegend witte Nederlanders, zegt directeur Rob Schimmel, op een Antilliaanse en een Surinaamse Nederlander na. Van de leerlingen heeft ongeveer een kwart zijn wortels in Suriname of de Nederlandse Antillen, verder zijn er kinderen van Ghanese, Marokkaanse, Poolse, Ethiopische, Turkse, Nederlandse en allerlei andere komaf. „Mijn ervaring is dat alle kinderen er veel plezier aan hebben”, zegt Rob Schimmel. „En ook alle docenten doen heel hard mee.”

Natuurlijk heeft de maatschappelijke opwinding over Zwarte Piet – is de knecht van Sinterklaas een verre echo van de slavernij? Beledigt hij zwarten? – ook De Regenboog bereikt. Enkele jaren geleden kreeg de school al eens een brief of de viering niet anders kon. Kon Sint zijn Zwarte Piet niet thuis laten? Of er een andersoortige metgezel van maken? Er wordt in de leraarskamer en met ouders open over gesproken, zegt Schimmel. Tot een serieuze discussie over het wel of niet afschaffen van de Zwarte Pieten heeft het niet geleid. „Wij waren er op school heel snel uit dat we een traditioneel Sinterklaasfeest willen vieren.”