Zes VVD’ers getuige in zaak tegen Jos van Rey

Er zijn zes VVD'ers gehoord in de zaak tegen oud-VVD-politicus Jos van Rey, hier rechts.
Er zijn zes VVD'ers gehoord in de zaak tegen oud-VVD-politicus Jos van Rey, hier rechts. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Justitie blijkt twee leden van het VVD-hoofdbestuur, onder wie partijvoorzitter Benk Korthals, als getuige te hebben gehoord in onderzoeken naar de van corruptie verdachte oud-VVD-politicus Jos van Rey. Dat zegt Korthals vandaag in NRC Handelsblad.

Naast hem zijn volgens Korthals ook de penningmeester van het VVD-hoofdbestuur, Ger Jaarsma, en zeker vier Limburgse VVD-bestuurders als getuige gehoord.

Dat zoveel bestuurders van een politieke partij in een strafrechtelijk onderzoek als getuige worden gehoord, is zeer zeldzaam. Bij Korthals ging het om verhoren van totaal zeven uur, aldus de voorzitter. Volgens hem werd hij gehoord in twee afzonderlijke onderzoeken: de corruptiezaak-Van Rey en een onderzoek naar lekken in die zaak.

Korthals betwijfelt of hij iets kon bijdragen

Justitie legde hem onder meer vragen voor over de partijregels voor campagnefinanciering, een mogelijk verdachte factuur, alsmede over een bijeenkomst van december vorig jaar waarop Korthals Van Rey in gezelschap van enkele partijgenoten en adviseurs ontmoette.

Korthals, oud-minister van Justitie, zegt dat hij aanvankelijk weigerde te getuigen. Na vijf dagen herzag hij die opstelling. Hij “betwijfelt” of hij kon bijdragen aan “de waarheidsvinding”, zegt hij, en heeft vragen over de uitvoerige manier waarop het OM de VVD als partij in deze zaak betrekt.

‘OM moet voorzichtig zijn tegenover politieke partijen’

Hij wijst op het gevaar dat politieke partijen worden gebrandmerkt omdat justitie ze zonder concrete verdenkingen in hun onderzoek meeneemt. “Het OM moet natuurlijk enige voorzichtigheid aan de dag leggen tegenover politieke partijen”, zegt Korthals.

Het belang van de democratie vergt volgens hem dat partijen niet nodeloos geschaad worden. Voor hemzelf dreigt nu het gevaar dat hij als voorzitter “minder goed kan functioneren tegenover leden en afdelingen”. Het OM zegt in een reactie dat “in een strafrechtelijk onderzoek iedereen die kan bijdragen aan de waarheidsvinding gehoord kan worden, bij de recherche of de rechter-commissaris”, aldus een woordvoerder. “Ongeacht rang, stand of maatschappelijke positie.”