Waarover praten wij dit weekend? Over knokken met de Russen en verplicht goedkoop fruit op stations

Feestjes en etentjes in het weekend kunnen blijven hangen in een kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: verkondig eens een stevige mening, snijd een spraakmakend onderwerp aan. Next helpt.

Stelling: Sinterklaas bestaat niet. En we kunnen het nog sterker vertellen: z’n knecht is een geschminkte clown. Ophouden met die flauwekul? Omdat het racisme zaait in nog onbedorven kinderzieltjes? Tuurlijk, fatsoen moet je doen! En dan meteen games als Call of duty verbieden (geweld!), geen cent overheidsgeld meer uitgeven aan betaald voetbal (machogedrag!) en ophouden met Moeder- en Vaderdag (vertrutting en seksistische stigmatisering!).

Stelling: Koning Willem-Alexander moet gewoon naar Rusland gaan. Bij meningsverschillen vooral niet met elkaar praten! – sinds wanneer zou dat iets oplossen. Go, Koning, go! We gaan op reis en we nemen mee: alle mannen van het Nationaal Ballet, Máxima in een jurk van Mart Visser, met een sleep gedragen door het duo Geer & Goor.

Stelling: ‘Big Brother is wat- ching us’ helemaal niet. De internationale verontwaarding over het ‘tappen en tapen’ van telefoon- en internetverkeer is zwaar overdreven. Opsporingsdiensten gebruiken software als een soort zeef om crimineel en terroristisch gedrag vroegtijdig op te sporen. Wie daar tegen is, moet ook niet zeuren wanneer een internet- pedofiel eindeloos z’n gang kon gaan, zoals vorige week bleek.

Stelling: Er moet een maximumprijs komen voor fruit dat op stations wordt verkocht. Bij de filialen van Albert Heijn To Go kost een banaan wel 70 cent, voor een bakje cherrytomaatjes van 200 gram betaal je twee euro – het dubbele van wat je normaal in de supermarkt betaalt. Nederlanders leven ongezond, daarom moet het eten van fruit worden bevorderd. De absurd hoge fruitprijzen drijven reizigers in de klauwen van fastfoodketens als de Burger King, Smullers en New York Pizza.

Stelling: Om te blijven meedoen in Europa moet voetbalbond KNVB ’t mogelijk maken dat Nederlandse clubs hoge leningen kunnen afsluiten. In Zuid-Europese landen mag dat wel. Deze maand werd bekend dat de schuld van Real Madrid meer dan een half miljard euro bedraagt. Zo’n club kan spelers kopen die voor Ajax, Feyenoord en PSV onhaalbaar zijn. Onze clubs maken geen kans op Europese prijzen zolang we ons netjes aan de regels houden.

Stelling: Provincies en de Eerste Kamer moeten worden afgeschaft. Nederland is te klein voor zoveel ‘parlementjes’. Vrijwel niemand weet waar de politiek in de provincies over gaat, waardoor maar de helft van de kiezers meedoet aan provinciale verkiezingen en daarbij zomaar een willekeurig rondje rood maken, omdat ze geen idee hebben op wie ze zouden moeten stemmen. Het is een vorm van schijndemocratie dat de leden van Provinciale Staten vervolgens de Eerste Kamer kiezen. En het is helemaal kwalijk dat die Eerste Kamer nu zoveel macht heeft. Dit maakt Nederland onbestuurbaar.

Stelling: Kranten zouden ook racistische ingezonden brieven moeten plaatsen. Mensen met een racistische of antisemitische overtuiging moeten ook gehoord worden. Als de krant hen geen podium biedt, negeren we hun bestaan. Dit leidt tot een vertekend beeld van de samenleving.

Met bijdragen van Gijsbert van Es en Merlijn Kerkhof