Vliegtuig met parachutisten stort neer in België - elf doden

Belgische brandweermannen staan naast de wrakstukken van het neergestorte vliegtuigje.
Belgische brandweermannen staan naast de wrakstukken van het neergestorte vliegtuigje. Foto AFP / Belga / John Thys

Bij Fernelmont, in de Belgische provincie Namen, is een vliegtuig met parachutisten neergestort. Daarbij zouden elf doden zijn gevallen, melden Belgische media. Geen van de inzittenden zou het ongeval hebben overleefd.

Foto EPA / Olivier Hoslet

De piloot heeft waarschijnlijk de controle over het toestel verloren toen de rechtervleugel afbrak. Op honderden meters van het wrak werden stukken van het vliegtuig teruggevonden. Een ooggetuige vertelde aan het Waalse RTL dat hij een vliegtuigje zag dat zijn rechter vleugel in de lucht verloor en vervolgens neerstortte:

“Ik zag net een vliegtuig (waarschijnlijk tweemotorig) in de lucht zijn rechtervleugel verliezen en ten zuiden van Marchovellete [in de gemeente Fernelmont, red.] (met een grote klap) neerstorten. Ik heb er niemand met een parachute uit zien springen.”

Volgens enkele Twitteraars zou het om dit vliegtuig gaan:

Twitter avatar r0eland Roeland Roovers Archive picture of the plane that crashed in Fernelmont near Namur Belgium killing 11 http://t.co/KoEWGceGDo

De brandweer van het vlakbijgelegen Eghezée bevestigde aan RTL dat ze om 15.39 uur vanmiddag een eerste melding ontving dat een Pilatus Porter vliegtuig, rond half vier vertrokken uit Temploux, met parachutisten aan boord in de buurt van Fernelmont was neergestort in een weiland. Bij het ongeluk werd geen bebouwing geraakt.

De parachutisten zouden eigenlijk boven de omgeving van Fernelmont worden gedropt. De reddingsdiensten snelden naar de plek van het ongeluk, maar de tien parachutisten en de piloot zouden ter plekke om het leven zijn gekomen. In het vliegtuigje zijn volgens de burgemeester van Fernelmont drie geopende parachutes gevonden waarmee parachutisten nog probeerden uit het toestel te ontsnappen.

De Belgische premier Elio Di Rupo kwam rond half zeven vanavond ter plekke aan, en heeft ook via Twitter zijn medeleven betuigd:

Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo Vliegtuigongeluk nabij Namen: mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en nabestaanden

Later vanavond zal ook de Belgische koning Filip naar de Fernelmont komen.

Fernelmont, in de provincie Namen: