Terugkijken: Pierre Bokma speelt menselijke Groenink in De Prooi

Pierre Bokma ontving dit jaar een Gouden Kalf uit handen van Minoun Oaissa voor zijn rol in deze dramaserie.
Pierre Bokma ontving dit jaar een Gouden Kalf uit handen van Minoun Oaissa voor zijn rol in deze dramaserie. Foto ANP Kippa / Robert Vos

Pierre Bokma won al een Gouden Kalf voor zijn acteren in de dramaserie voordat de Nederlandse kijker er wat van had kunnen gezien, maar vanavond was de eerste aflevering van De Prooi dan eindelijk voor iedereen beschikbaar.

De driedelige dramaserie van Theu Boermans over de val van ABN Amro is gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van Jeroen Smit uit 2008 over de val van de bank, die in 2007 na een vijandige overname in drieën werd geknipt. In de eerste aflevering zoekt bestuursvoorzitter Jan Kalff (Hubert Fermin) een opvolger. Rijkman Groenink (gespeeld door de bekroonde Pierre Bokma) is een van de kandidaten, maar er zijn twijfels over hem. Zoals we ondertussen weten, werd Groenink uiteindelijk wel topman bij de bank.

Het bedrijfsleven als dramathema

Mediaredacteur Wilfred Takken schreef deze week in NRC Handelsblad dat het relatief nieuw is dat het televisiedrama het bedrijfsleven als bron ontdekt:

Tot voor kort waren de Oranjes en het Binnenhof de bron voor op feiten gebaseerde dramaseries, het bedrijfsleven veel minder. [...] Maar de crisis biedt nieuwe kansen voor het bedrijfsdrama. We willen nu allemaal wel weten wat er mis ging.

Gouden Kalf-winnaar Pierre Bokma speelt menselijke rol

Takken oordeelt dat de serie naast “mannen in pakken die praten over geld” veel heeft aan de sterke hoofdpersoon in de vorm van Groenink. Meer dan op bankzaken, concentreert scenarist Frank Ketelaar zich op het hoofdpersonage met licht autistische trekken. Bokma speelt hem bovendien met verve:

Pierre Bokma speelt een veel menselijker Groenink dan de hork die hij in Smits boek is. Een bullebak is hij nog steeds, maar Bokma kan ook – dat is zijn specialiteit – het eenzame jongetje tonen dat in Rijkman schuilt. Rijkman bedoelt het niet kwaad.

Het boek las Bokma niet, vertelt hij vandaag in de krant in een interview door Coen Verbraak. Bewust las hij het boek niet, en ook ontmoette hij de echte Groenink niet, omdat hij zijn eigen Rijkman Groenink wilde maken:

“Wat ik interessant aan Groenink vind, is dat iedereen een mening over hem heeft. Iedereen spuugt enthousiast in het Zwembad Haat, schiet met graagte op hem, met hetzelfde pistool dat nog warm is van de vorige schutter. Ik wil laten zien dat dat een andere kant heeft. It could have been your neighbour.

Kijk de eerste aflevering, die vanavond om 20.20 uur op Nederland 2 werd uitgezonden, hier terug:

‘U duwt mij in de hoek van graaier

Coen Verbraak interviewde eerder dit jaar ook de echte Rijkman Groenink in een spraakmakend televisie-interview. “Ik had een salaris van 900.000 euro en een bonus die in 2001 geloof ik 60.000 euro was”, zegt hij daarin. Een bonus die hij verdedigde:

“U duwt mij in de hoek van graaier. Ik heb mijzelf nooit een aandeel gegeven. Het is zeer betreurenswaardig dat die indruk wel is ontstaan. [...] Ik heb geen schuldgevoel na alle beschuldigingen een graaier te zijn. Ik ben het niet.”

Bekijk die uitzending:
Get Adobe Flash

Groenink in bestuur Nationale Toneel

Het Haagse gezelschap Nationale Toneel, waar Groenink nu ook bij in het bestuur zit, maakte overigens eerder al een toneelversie van De Prooi. Het toneelstuk wordt eind april 2014 hernomen. Positief over Groenink is ook het toneelstuk allerminst.