Inbraak en diefstal gemaskerde mannen bij Greenpeace in Moermansk

Mannen met bivakmutsen op hebben vrijdag ingebroken op het terrein van Greenpeace in Moermansk, waar de milieuorganisatie ruimte huurt om de dertig actievoerders te ondersteunen die zijn gearresteerd door de Russische grenswacht.

Op door Greenpeace vrijgegeven bewakingsbeelden is te zien hoe zes mannen door de sneeuw over het terrein lopen.

Volgens Greenpeace is een nagebouwde metalen kooi van de bewaakte parkeerplaats gestolen, waarmee een protest stond gepland voor de volgende dag – de dertigste dag dat de bemanning van Arctic Sunrise nu vastzit.

„Het idee was dat er iemand in de kooi moest staan, die de onrechtvaardigheid symboliseert van de gevangenschap van vreedzame activisten in politiecellen”, meldt Greenpeace. De politie is een onderzoek gestart.

Alsnog vond er een klein protest plaats in de noordelijke havenplaats, bij de rechtbank waar activisten voor de rechter stonden. De Nederlandse activist Faiza Oulahsen werd opnieuw voorgeleid en kwam niet op borgtocht vrij. Ook in andere steden en landen demonstreerden vrijdag Greenpeace-afdelingen.

Ook in Nederland werd ingebroken. Doelwit was een woning in Den Haag die wordt beheerd door de Russische ambassade. Er werden persoonlijke spullen van een medewerker van de ambassade meegenomen. Rusland wil dat Nederland de inbraak grondig onderzoekt. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei de inbraak te betreuren.