Operatie zet Huntelaar nog maanden buitenspel

Klaas-Jan Huntelaar is drie tot vier maanden uitgeschakeld met een knieblessure.

Het sneeuwde vorige week een beetje onder in de euforie van twee overwinningen van het Nederlands elftal. Klaas-Jan Huntelaar, normaal gesproken een vaste speler in de Oranje-selectie, is tot en met de winterstop uitgeschakeld met een knieblessure.

De dertigjarige spits moet onder het mes om zijn knieblessure te laten verhelpen, meldde hij gisteren op Twitter. „Het was moeilijk, maar ik heb besloten een operatie te ondergaan. Hersteltijd zal drie tot vier maanden zijn.”

Huntelaar staat al aan de kant sinds 17 augustus. Toen viel hij geblesseerd uit in de wedstrijd tegen VfL Wolfsburg. De zestigvoudig international van Oranje (34 doelpunten) leek op de weg terug toen hij dinsdag de training hervatte. Door een botsing werd Huntelaar evenwel meteen weer teruggeworpen.

Schalke-manager Horst Heldt zei woensdag na het horen van de eerste diagnose al dat hij geen rekening meer met Huntelaar hield voor de eerste seizoenshelft.

De Dremptenaar speelt sinds de zomer van 2010 voor Schalke en wist sindsdien in 84 competitieduels 49 keer het net te vinden. Dit seizoen stond Huntelaar pas twee wedstrijden binnen de lijnen. Daarin wist hij wel gelijk tweemaal te scoren. De aanvaller speelde eerder ook voor onder meer Real Madrid, AC Milan, Ajax en sc Heerenveen.

In het Nederlands elftal was Huntelaar nog niet zo lang geleden verwikkeld met een strijd om de spitspositie. Zo maakte hij in kwalificatiewedstrijden in aanloop naar het EK van 2012 in Polen en Oekraïne maar liefst twaalf doelpunten, meer dan wie ook in Europa. Op het eindtoernooi koos toenmalig bondscoach Bert van Marwijk evenwel voor Robin van Persie als vaste spits, een keuze die is overgenomen door de volgende bondscoach, Louis van Gaal.

In de kwalificatiereeks voor het WK in Brazilië kwam Huntelaar slechts twee keer in actie: in de uitwedstrijd bij Hongarije (1-4) en thuis tegen Andorra (3-0). Beide keren maakte hij een doelpunt. Zijn laatste optreden in het Nederlands elftal was twee maanden geleden, in het vriendschappelijke duel tegen Portugal (1-1).

Ook als doelpuntenmaker in het Nederlands elftal is hij voorbijgestreefd door Robin van Persie. Nog maar zeven maanden geleden leek het waarschijnlijker dat Huntelaar het doelpuntenrecord van Patrick Kluivert – 40 goals in Oranje – zou breken dan dat Van Persie dat zou doen. Waar Huntelaar toen al op 34 Oranje-treffers stond, maakte zijn collega-spits er pas 31. Maar Van Persie scoorde sindsdien tien keer in acht duels, terwijl de Achterhoeker niet verder kwam dan één wedstrijd zonder doelpunt.

In de tweede seizoenshelft kan Huntelaar proberen alsnog een plaats te veroveren in de Oranje-selectie voor het WK in Brazilië.