Nobelprijswinnaar: overheid moet belasting verhogen en meer uitgeven

De Verenigde Staten en Europa zouden een geheel ander economisch en begrotingsbeleid moeten voeren dan zij nu doen. Dit zegt de Amerikaanse econoom Robert Shiller vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Shiller won afgelopen maandag samen met de economen Eugene Fama en Hansen Lars Pter Hansen de Nobelprijs voor de Economie.

Volgens de laureaat moeten overheden niet stimuleren door het begrotingstekort hoog te laten of zelfs op te laten lopen, maar ook niet bezuinigen om de staatsschuld omlaag te krijgen. Hij is een voorstander van de theorie van de Debt Frendly Stimulator, waarbij de belastingen worden verhoogd om extra overheidsuitgaven mee te doen. Dit is neutraal voor de overheidsbegroting. Het geld moet vooral gaan naar onderwijs en zorg.

Shiller stelt dat het grootste gevaar voor de Westerse samenleving het oplopen is van het verschil tussen arm en rijk, ook in Nederland. ,,Nederland was altijd een stabiel land, maar ook hier kan een groeiende ongelijkheid tot instabiliteit leiden.”

De Amerikaan was gisteren in Nederland voor de Tinbergen-lezing. Hij specialiseert zich in irrationeel gedrag op financiële markten en de woningsector, en voorspelde zowel het knappen van de internet-zeepbel als het instorten van de Amerikaanse woningmarkt.