Net gemist 19/10

Deze week: binnenkijken in het Lamborghini-museum en een profiel van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Wat Reconstructie van de Kunsthalroof Tijd 30 minuten NRC-redacteur Lex Boon  werkte maanden aan een minutieuze, prachtig vormgegeven reconstructie van de roof van zeven meesterwerken uit de Kunsthal, een jaar geleden.  Picasso, Gauguin, Matisse, Monet, Meijer de Haan en Freud werden door

Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing.
Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing. Foto Robin Utrecht / ANP

Deze week: binnenkijken in het Lamborghini-museum en een profiel van Twitter-oprichter Jack Dorsey.

Wat Reconstructie van de Kunsthalroof
Tijd 30 minuten

NRC-redacteur Lex Boon  werkte maanden aan een minutieuze, prachtig vormgegeven reconstructie van de roof van zeven meesterwerken uit de Kunsthal, een jaar geleden.  Picasso, Gauguin, Matisse, Monet, Meijer de Haan en Freud werden door de moeder van één van de verdachten  in de kachel opgestookt.

 

Wat Hoe leven en dood samenvielen tijdens de marathon van Chicago
Tijd 30 minuten
Twee marathonlopers (een brandweerman en een zwangere vrouw)  belandden om verschillende redenen in het ziekenhuis. Sportzender ESPN reconstrueerde hun verhaal in een mooi vormgegeven longread.

 

Wat Binnenkijken in het Lamborghini museum
Tijd Zo lang je wil
Google Maps is al lang niet alleen meer een logische vervanger voor de ouderwetse routekaart. Het brengt u ook de binnenkant van gebouwen in beeld. Zeer verantwoord: het MoMa in New York en het Rijksmuseum zijn al helemaal van binnen te bekijken. Stiekem ook heel leuk: het Lamborghini museum in Sant’Agata Bolognese. Je kan inzoomen tot het dashboardkastje.

 

Wat Robbie Williams bij College Tour
Tijd 50 minuten
Ooit begonnen in boyband Take That, inmiddels goed voor 55 miljoen verkochte platen wereldwijd.  De laatste tijd valt Williams vooral op door opvallend in het nieuws te komen. Enkele recente nieuwskoppen: ‘Meat Loaf wil met Robbie Williams op ufo-jacht’ en ‘Robbie Williams koopt drugs voor dochter’.  Gisteravond zat Williams  in College Tour.

 

Wat Tegenlicht: TechMens
Tijd 50 minuten
Deze Tegenlicht-aflevering gaat over de opmars van slimme elektronica op en aan het lichaam. TechMens legt filosofen de vraag voor: word je lui en dom als kennis altijd binnen handbereik is? Of krijgen onze hersenen meer tijd voor creatieve ideeën en innovatie?

 

Wat Profiel van Jack Dorsey: Twitter-oprichter
Tijd 45 minuten
Op 21 maart 2006 publiceerde Jack Dorsey het allereerste Twitterbericht: „just setting up my twttr”. Twitter is inmiddels een miljardenbedrijf en CEO Dorsey blijkt nu een Two Hit Wonder te zijn. Zijn mobiele betalingssysteem Square is eveneens miljarden waard. The New Yorker verklaart zijn succes.