‘Nederlandse jongeren zitten tegen wil vast in Syrië’

Er zijn al zeker drie Nederlandse strijders omgekomen in Syrië.
Er zijn al zeker drie Nederlandse strijders omgekomen in Syrië. Foto Reuters / Malek Al Shemali

Verschillende Nederlandse jongeren zitten tegen hun wil vast in Syrië omdat hun paspoorten zijn ingenomen. De jongeren zijn naar Syrië gegaan om te strijden tegen het regime van president Bashar Assad, maar de rebellengroeperingen bij wie ze zich hebben aangesloten hebben hun paspoorten afgepakt. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van verschillende bronnen.

Meerdere ouders zouden hebben gezegd dat hun kinderen vastzitten in Syrië. Een woordvoerder van inlichtingendienst AIVD bevestigt het beeld dat er jongeren in Syrië zijn die niet de beschikking hebben over hun paspoort. Om hoeveel jongeren het gaat, weet ze niet. Net als alle Nederlanders kunnen zij zich wenden tot het ministerie van Buitenlandse Zaken als zij hun paspoort kwijt zijn.

Sinds het begin van het conflict in Syrië zouden zo’n tien tot vijftien jongeren zijn teruggekeerd uit het land. Directeur van een buurthuis in de Haagse Schilderswijk Nicoline Grotzebauch stelt tegenover RTL Nieuws dat terugkeren niet zo makkelijk is:

“De paspoorten van de jongens worden ingenomen. Als blijkt hoe verschrikkelijk het daar is en ze gaan twijfelen of het wel de goede stap is geweest, kunnen ze niet meer terug. Ook al zouden ze willen.”

Hoogleraar terrorisme en contraterrorisme bij de Universiteit Leiden Edwin Bakker stelt dat vanaf het begin is gewaarschuwd dat de jongeren niet alleen vechten tegen het bewind van Assad, maar ook tegen andere rebellengroepen:

“Die jongens gaan daar vrij naïef heen en dan valt het tegen. Maar wat dan? Die groepen laten je niet gaan, want je hebt natuurlijk informatie. En je geeft toch een heel slecht signaal als je teruggaat omdat die strijd minder fraai is dan afgespiegeld.”

Ongeveer honderd personen de afgelopen tijd vertrokken

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de afgelopen tijd zo’n honderd personen vertrokken naar diverse landen in Afrika en het Midden-Oosten, met name naar Syrië. Veel van hen sluiten zich aan bij jihadistische strijdgroepen. De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland is momenteel substantieel, onder meer vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië.

Jihadreizigers doen in oorlogsgebieden zoals Syrië kennis en strijdervaring op en kunnen een dreiging vormen tegen westerse doelen, aldus de nationaal coördinator. “Ook bestaat het risico dat zij anderen uit Nederland aansporen hetzelfde te gaan doen.” Jihadreizigers kunnen “zeer radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid” terugkeren naar Nederland, waarna zij hier een bedreiging vormen, stelt de NCTV. (Novum)