Nederlanders positiefst over bankentoezicht van ECB

In geen Europees land is de steun voor Europees bankentoezicht zo hoog als in Nederland. Dat blijkt uit een Eurobarometer-opiniepeiling in opdracht van het Europarlement die vrijdag werd gepubliceerd, precies in de week waarin ministers van Financiën de Europese Centrale Bank het groene licht gaven om mensen te rekruteren voor dit bankentoezicht.

Mario Draghi van de ECB vorige maand.
Mario Draghi van de ECB vorige maand. Foto EPA / Boris Roessler

In geen Europees land is de steun voor Europees bankentoezicht zo hoog als in Nederland. Dat blijkt uit een Eurobarometer-opiniepeiling in opdracht van het Europarlement die gisteren werd gepubliceerd, precies in de week waarin ministers van Financiën de Europese Centrale Bank het groene licht gaven om mensen te rekruteren voor dit bankentoezicht.

Op de vraag of bankentoezicht “effectiever is op nationaal of Europees niveau”, antwoordde 72 procent van de ondervraagde Nederlanders dat het op Europees niveau effectiever was. Daarna komen de Duitsers, met 70 procent. In Groot-Brittannië en Roemenië is de steun voor Europees bankentoezicht het laagst, respectievelijk 32 en 35 procent. Voor de peiling, die in juni werd gehouden, werden ruim 27.600 mensen in de 28 EU-lidstaten ondervraagd.

In een gesprek met deze krant vertelt Steven Keuning, directeur-generaal bij de ECB, dat de Bank precies één jaar heeft om stevig bankentoezicht op te zetten. Voorbereidingen zijn al in volle gang. Volgend jaar moet de ECB al bankbalansen onderzoeken; vanwege de prominente rol van de banken én de euro in de crisis kan de ECB zich hierbij geen uitglijder permitteren. Waarschijnlijk krijgt de Franse banktoezichthouder Danielle Nouy de leiding van het banktoezicht. De ECB gaat 1000 mensen aannemen: 800 toezichthouders, 200 ondersteunend personeel. Banken betalen de rekening. Volgens Keuning is het in het belang van de hoofdsteden als ze goede toezichthouders naar Frankfurt sturen. “Dit moet slagen. Dus moeten we de beste mensen hebben.”

Nederlanders zijn ook het meest positief over het Europees reguleren van bankiersbonussen: 69 procent vindt dit het meest effectief. Maar nergens daalt het percentage burgers dat vindt dat de euro de effecten van de crisis verzacht, zo snel als in Nederland.