Opinie

Marcel Elitair gelul

Maandag won het boek Gijp van Michel van Egmond met overmacht de NS Publieksprijs, iets waarover collega Christiaan Weijts in deze krant de wenkbrauwen fronste. Hij schreef dat hij die bekroning een ‘gênante vertoning’ vond.

Ik ken beide heren, de een wat beter dan de ander, en heb met alle twee wel eens een biertje gedronken. Het verschil zit er in dat Weijts na drie bier zo plat als een dubbeltje wordt. Bijna net zo plat als het er aan de stamtafel van het door hem zo verfoeide Voetbal International aan toegaat, het programma waaraan Gijp de prijs heeft te danken volgens Weijts, omdat ze er opriepen om op het boek te stemmen.

Volgens Weijts kocht Gijp zijn stemmen met reclamegeld van multinationals als Heineken, McDonald’s, BMW en NS, die ons – het publiek – in ‘een commercieel onderonsje’ aanzetten geld ‘aan rotzooi’ uit te geven.

‘Voor de literatuur is het schadelijk om zich met die wereld te associëren. Door mee te dingen in dezelfde competitie en samen op te trekken onder NS-vlag wekken serieuze schrijvers ten onrechte de indruk dat ze gelijkwaardige collega’s zijn van sportverslaggevers en dieetgoeroes.’

Hij pleitte voor een NS Publieksprijs Eerste Klas en Tweede Klas. Op Twitter voegde hij daar later aan toe dat Kluun en Saskia Noort daaraan ‘desnoods’ ook mee mochten doen.

Het dedain zit in het woordje ‘desnoods’.

Zelden zoveel elitair gelul gelezen.

Christiaan Weijts vergat voor het gemak even dat Gijp door meer dan driehonderdduizend mensen is gekocht en vindt verder bij voorbaat dat alle voetbalverslaggevers en dieetgoeroes niet kunnen schrijven, tenminste niet zo goed als hij. Er zijn ook goede sportboeken, zelf schreef ik ook een boek voor Voetbal International.

Christiaan Weijts hoeft de opgediende maaltijd niet te proeven om te zeggen wat hij ervan vindt. Hij lust het toch niet, de kok en het restaurant staan hem niet aan.

Met Gijp heeft hij precies het verkeerde voorbeeld te pakken. Michel van Egmond kan namelijk wel schrijven, volgens sommige recensenten zelfs als ‘een trein’. Voor wie hem volgt komt de prijs helemaal niet als een verrassing.

Denkt Christiaan Weijts echt dat kijkers van Voetbal International alles doen wat Johan Derksen en consorten ze zeggen? Dat ze bij wijze van spreken straks ook allemaal op een politieke partij gaan stemmen omdat hij dat zegt? Ik denk van niet.

Ik denk dat ze Gijp gewoon een goed boek vonden.

Laat NS in godsnaam met een nieuwe Eerste Klas-prijs komen. Eentje waaraan alleen Christiaan Weijts en mensen die Christiaan Weijts goed vindt mogen meedoen. Dan ga ik weer stemmen. Op Abdelkader Benali.