Lange tirade Nederlandse jihadisten

Nederlandse jihadisten zetten hun doelstellingen en motieven uiteen in een uitgebreid manifest dat nu op internet staat. „Het Westen verkracht en plundert haar landen.”

Een witte kaft met een groep mannen die een zwarte Al-Qaeda-vlag in de grond plant. Zo ziet de voorkant van De Banier eruit, het e-boek dat de Nederlandse Syriëstrijders hebben geschreven. Het 151 pagina’s lange manifest is bedoeld om de „doelstellingen en motieven” van de Nederlandse jihadisten te „verduidelijken”, staat in het voorwoord. Sinds vrijdag staat het boek op de Facebook-pagina van de Syriëstrijders.

Het manifest leest als een lange tirade tegen het kapitalisme en zet uiteen waarom de islamitische wetgeving in de hele wereld moet worden ingevoerd. Het Westen „verkracht en plundert” haar landen, aldus het boek, met haar „ziekelijke consumptiedrift” en verderfelijke bezigheden als dierenseks, soapseries, gokken, pornosites, discotheken en kindermisbruik. De ziekte aids wordt toegeschreven aan gebrek aan geloof in de islam.

Het manifest maakt duidelijk dat de Nederlandse strijders zich begeven in kringen rondom terreurgroep Al-Qaeda. De strijders prijzen het terreurnetwerk diverse malen om haar „strijdlust, ideologie, geloofsleer en strategie” en noemen Al-Qaeda een „uitermate intelligente organisatie”. De terreurgroep is volgens de strijders de ‘enige’ organisatie die daadwerkelijk in staat is een islamitische staat te vestigen. Al-Qaeda wordt door hen aangeduid als „het gezegende leger”. Ook wordt herhaaldelijk verwezen naar uitspraken van voormalig kopstuk Osama Bin Laden – zijn naam komt 33 keer voor in het boek.

Terrorismedeskundigen waarschuwden al eerder voor de mogelijkheid dat Nederlandse strijders in Syrië worden geïndoctrineerd door aan Al-Qaeda gelieerde groepen. Inlichtingendienst AIVD laat weten dat radicalisering van Syriëstrijders een „onderkende dreiging” is. De dienst wil niet zeggen of het bekend is met het manifest. Het boekwerk lijkt recent geschreven; het staat vol met actuele verwijzingen, bijvoorbeeld naar de examendiefstal op Ibn Ghaldoun en klokkenluider Snowden.

Ook maken de strijders talloze wereldpolitieke analyses. Zo zien zij in de militaire coup die onlangs in Egypte plaatsvond de bevestiging dat zij hun doel – een islamitische staat – alleen kunnen bereiken door middel van oorlog. De Moslimbroeders zijn in Egypte immers afgezet nadat zij op democratische wijze aan de macht waren gekomen. „Wij moeten niet denken dat wij kunnen ontsnappen aan een gewapend conflict”, schrijven de Nederlanders. „Rechten worden niet zonder strijd gewonnen.”

Andere moslims worden in het boek opgeroepen om deel te nemen aan de heilige oorlog. „Voor de Sharia strijden en eervol sterven, met stapsgewijze successen, is beter dan vernederd achter het westen aan blijven lopen.”

De Nederlandse strijders verdenken het Westen ervan het regime van Assad in het geheim te steunen. Impliciet rept het boek over aanvallen op westerse doelen. Zo wordt een uitspraak van de ultraradicale imam Anwar Al-Awlaki aangehaald die stelt dat iedere moslim „verplicht” is een heilige oorlog te voeren tegen Amerika. „We hebben gezien hoe Amerika twee Islamitische landen binnen viel. [..] We kunnen niet weerloos toekijken in het gezicht van zulke agressie, we zullen terug vechten en anderen aanzetten hetzelfde te doen”.

Elders staat weer dat de strijd van de Nederlandse jihadisten zich beperkt zich tot landen die islamitisch zijn of dat ooit waren. „De prioriteit ligt in onze eigen landen”, schrijven ze. Die landen moeten worden bevrijd van hun „despotische marionettenregimes”, om plaats te maken voor een „rechtvaardige Islamitische staat”.

Het manifest was gisteravond 39 keer geliked op de Facebook-pagina van de Syriëstrijders.