‘Kabinet stuurt aan op potentieel gevaarlijke missie naar Mali’

Het kabinet wil een militaire bijdrage leveren aan een potentieel gevaarlijke vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali. Nederland zou onder meer commando’s en Apaches naar het Afrikaanse land willen sturen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op gezag van ingewijden.

Franse troepen in Mali deze week. Het Nederlandse kabinet wil een grote militaire bijdrage leveren, schrijft de Volkskrant vandaag.
Franse troepen in Mali deze week. Het Nederlandse kabinet wil een grote militaire bijdrage leveren, schrijft de Volkskrant vandaag. Foto AFP / Sebstien Rieussec

Het kabinet wil een militaire bijdrage leveren aan een potentieel gevaarlijke vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali. Nederland zou onder meer commando’s en Apaches naar het Afrikaanse land willen sturen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op gezag van ingewijden.

Over deelname aan de missie is lang getwijfeld. Daardoor zijn de “makkelijke klussen”, zoals het trainen van Malinezen in een ommuurd kamp, volgens de krant al vergeven aan andere landen. Om reputatieschade door de besluiteloosheid te herstellen overweegt Nederland volgens de krant een veel gevaarlijkere bijdrage.

Het kabinet zou willen meedraaien in het “hoogste geweldsspectrum”, met zo’n zeventig commando’s die achter de vijandelijke linies opereren. Verder biedt Nederland volgens de krant vier Apaches en zo’n zeventig inlichtingenofficieren.

Ongeveer vierhonderd Nederlandse militairen zouden moeten worden uitgezonden. Het plan wordt volgens de krant over twee weken besproken in de ministerraad. Tot die tijd willen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie er niets over zeggen.

Begin vorige maand vertrok al een groep militairen naar Mali om onderzoek te doen naar wat Nederland zou kunnen bijdragen aan de missie. Voor de zomer liet het kabinet weten de wenselijkheid en mogelijkheid van een bijdrage aan de missie te onderzoeken.

De VN-missie ging 1 juli van start na oplaaiend geweld in Mali. Het noorden van het land viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep in met een militair offensief. Uiteindelijk moeten ruim twaalfduizend VN-militairen en -politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Er zijn er nu echter nog maar ruim vijfduizend.

(Novum)