Holland is vrijheid, heb ik altijd gehoord Binnen vijf minuten ben ik op het strand

Het leven zit vol keuzes. Alma Mathijssen sprak twee jonge Arubanen met een totaal verschillend plan voor de toekomst.

Waarom wil je weg van Aruba?

„Aruba is magnifiek, maar gelimiteerd. Vooral als je een kunstenaar wilt zijn. Hier vind je geen groep die bevlogen is voor poëzie. Ik moet mensen haast letterlijk omkopen om te komen kijken naar mijn optredens. We hebben hier slechts één keer per maand een poëzieavond. Dat is het. Niet meer. In Holland heeft poëzie al een plek verworven. Ik wil mijn poëtische ziel kunnen voeden.”

Je bent nooit in Nederland geweest. Wat is het eerste wat je gaat doen?

„Ik neem de trein. Ik heb het gezien in films, ik heb dat nog nooit gedaan.”

Wat is het verschil tussen Nederlanders en Arubanen?

„Nederlanders zijn koud maar open minded en Arubanen zijn warm maar narrow minded. Nederlanders durven meer, ze trekken zich minder aan van wat anderen van hun denken. Ze durven egoïstisch te zijn. Dat is vrijheid. Op Aruba denkt iedereen altijd na over wat hij doet, omdat het anderen misschien ongemakkelijk maakt. Wij moeten altijd vriendelijk zijn, ook als we het ergens niet mee eens zijn. Dat zit in onze cultuur. We leven van toerisme. Als we hen wegjagen door ons gedrag – dat kan niet. Andere landen die onafhankelijk van toerisme zijn, hebben dat probleem niet. Ik wil daarvan bevrijd worden. Holland is vrijheid, dat heb ik altijd gehoord. Mijn moeder zegt dat ik twee keuzes heb als ik naar Nederland verhuis: of ik word er beter van, of slechter. Er is geen middenweg.”

Wil je moeder dat je gaat?

„Nee, zeker niet. Voor een latin woman is het hoogste goed voor haar dochter dat die een man vindt. Ik wil meer dan dat.”

Wat ga je missen van Aruba?

„De zon, het strand en de veiligheid. Het verste dat je kunt gaan op dit eiland is 20 minuten verderop. Ik ben vreselijk bang dat een grote stad me zal opslokken.”

Wat zal beter zijn in Holland?

„Ik word onverschrokken. In tegenstelling tot veel mensen heb ik helemaal geen familie in Nederland. Het is beangstigend en heel spannend, op een goede manier. Een plek waar je niemand kent, heeft iets bevrijdends.”

Waarom Nederland, waarom niet naar een ander land?

„Dit is wat het eiland ons biedt. Als je naar Nederland verhuist, krijg je een lening om te studeren. 250 euro van Aruba en 850 van Nederland per maand. Dat kan iedereen krijgen die havo of vwo heeft afgemaakt.”

Wat ga je niet missen aan Aruba?

„Ik wil Aruba niet zwart praten. Want ik heb alles te danken aan dit eiland.”

Wanneer ga je?

„Snel hoop ik, zodra mijn leningaanvraag erdoor is. Ik ben verliefd op het idee alles hier achter te laten. Hier zit ik met iemand anders z’n rommel. Ik wil mijn eigen rommel maken. Ik wil de seizoenen zien veranderen. Ik weet dat ze zeggen dat het niet zo veel voorstelt, maar ik wil het gewoon zien. Ik wil om 5 uur ’s ochtend naakt kunnen dansen zonder dat iemand raar opkijkt. Begrijp je? En ik denk dat mijn dijen prachtig zullen worden, omdat ik zoveel ga fietsen.”

Waarom wil je op Aruba blijven?

„De meeste van mijn vrienden zijn naar Nederland verhuisd. Ik niet. Al op de middelbare school was ik bezig met grafisch ontwerpen. Dat vond ik geweldig. Ik wilde mezelf uitdagen en werkte steeds meer. Op mijn zeventiende had ik al een eenmanszaak. Ik ontwierp veel voor mijn oom (DJ Fellow, red.), mijn werk begon op te vallen en zo kreeg ik nog meer aanbiedingen.”

Voel je je uitgedaagd door andere ontwerpers op het eiland?

„Nee. Ik daag mezelf uit. En ik concurreer met bedrijven over de hele wereld. Ze geloven niet dat mijn art work van Aruba komt. Daarom wil ik ook niet naar Nederland verhuizen. Daar zou ik veel meer concurrentie hebben van andere ontwerpers en minder makkelijk een baan krijgen.”

Ben je wel eens in Nederland geweest?

„Nog nooit. Ik ga er binnenkort heen op vakantie. Het is voor mij nooit een groot verlangen geweest erheen te gaan. Het is wel vervelend dat veel van mijn familie en vrienden in Nederland wonen. Ze zeggen me vaak dat ik gewoon moet komen en dat ik dan niet meer weg zou willen. Ik kan het me niet voorstellen.”

Wat verwacht je van Holland?

„Ik ben wel in New York geweest. Dus ik verwacht dat het als in New York is, maar dan kleiner.”

Wat is zo heerlijk aan Aruba?

„Dat ik na een lange werkdag in vijf minuten op het strand kunt zijn. Met een six pack naar de zonsondergang kunt kijken.”

Wat vind je minder?

„Aruba moet zich wat meer focussen op zijn eigen cultuur. We zijn zwaar beïnvloed door de VS. We verliezen onze eigen identiteit. De overheid moet dit eiland anders promoten. Er moet meer aandacht komen voor de lokale kunsten. Ik hou ervan om door Sint Nicolaas te lopen, daar voel je de Cariben. De toeristen krijgen nooit het echte Aruba te zien.”

Wat is het echte Aruba?

„Oké, ik leg het je uit in een dag, een zondag. Eerst sta je rustig op, drink je koffie in de tuin. Dan een wandeling over het strand. Daarna ga je naar Zeerovers, dat is een restaurant waar de vissers het eten op je bord net gevangen hebben. Je neemt grouper, gebakken banaan en garnalen. Dan weer die zonsondergang. In de local store ga je dammen met de oude mannen en drink je cold balashi, ons eigen bier. Dat is de perfecte dag. Dat is Aruba.”