Zeer grote brand in centrum Leeuwarden - één dode

In het centrum van Leeuwarden woedt een zeer grote brand. De brand begon in een kledingwinkel, maar woedt inmiddels in minstens zeven panden. Boven de winkelpanden zitten appartementencomplexen. Later op de avond meldde de politie dat één persoon wordt vermist en zich mogelijk nog in een van de panden bevindt.

Brandweer probeert de brand in het pand van kledingwinkel Freestyle aan de Kelders in het centrum van Leeuwarden te blussen. Het hele gebied rondom de brand, ook de overzijde van de gracht, is ontruimd door de politie.
Brandweer probeert de brand in het pand van kledingwinkel Freestyle aan de Kelders in het centrum van Leeuwarden te blussen. Het hele gebied rondom de brand, ook de overzijde van de gracht, is ontruimd door de politie. Foto ANP / Tavu Media

In het centrum van Leeuwarden woedt sinds het eind van de middag een zeer grote brand. De brand begon in een kledingwinkel, maar woedde aan het eind van de avond in minstens zeven panden. Boven de winkelpanden zitten appartementencomplexen. Zeker vijftig mensen moesten hun woning verlaten, meldt een woordvoerder van de politie aan persbureau Novum.

Het vuur brak na vijf uur vanmiddag door nog onbekende oorzaak uit in kledingwinkel Freestyle aan de Kelders. De brand sloeg vervolgens over naar nabijgelegen panden.


Update 0.05 uur: De politie meldt dat er een lichaam is gevonden.

Twitter avatar polfryslan Politie Fryslân In één van de panden in #Leeuwarden is een lichaam aangetroffen. Naar identiteit moet nader onderzoek worden gedaan.

Update 22.30: De politie meldt dat bij de grote brand één persoon wordt vermist. De politie noemt de kans “zeer reëel” dat deze zich nog in een van de brandende panden bevindt. De gemeente heeft alle bewoners van het getroffen gebied geregistreerd.

Update 21.30 uur: De brand in Leeuwarden is nog steeds niet onder controle, meldt de gemeente. Omdat de historische panden dicht op elkaar staan, is het gevaar dat de brand overslaat naar andere panden ook nog steeds aanwezig, meldt de Leeuwarder Courant. Een pand en enkele gevels zouden al deels zijn ingestort en er dreigt meer instortingsgevaar.

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden De #brand in #Leeuwarden aan de #kelders is nog niet onder controle. Er is gevaar voor instorting. Publiek en pers: blijf op afstand!

Hulpverleners weten daardoor niet of er nog mensen in de panden zijn, omdat ze die niet kunnen betreden. Een van de verwoeste panden is volgens de courant het huis waar Mata Hari in 1876 werd geboren.

De gemeente Leeuwarden is ondertussen ook begonnen met het registreren van alle inwoners in het gebied. Alleen op deze manier kunnen de autoriteiten inventariseren of er niemand meer in de brandende panden aanwezig is. De gemeente heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld voor vragen over de brand:

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden Publiekstelefoon gemeente Leeuwarden 14058 is in de lucht voor vragen naar aanleiding van de #brand aan De #Kelders in #Leeuwarden.

Beelden tonen dat de brand steeds verder uitslaat:

Gebied rondom brand is ontruimd

Een aantal mensen heeft rook ingeademd, maar zij zijn niet zwaargewond. Of er meer slachtoffers zijn, is nog onduidelijk. Er is gevaar voor instorting. Het hele gebied rondom de brand is ontruimd door de politie.

Zeker acht brandweerauto’s zijn ingezet bij de bluswerkzaamheden. De ontruimde woningen staan aan de Kelders, de achter deze straat gelegen Poststraat en de Minnemastraat. De geëvacueerde bewoners kunnen terecht bij hotel Post Plaza, meldt de gemeente Leeuwarden.

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden Woont u op of bij De #Kelders in Leeuwarden dan kunt terecht bij hotel Post Plaza

Bij de brand komt veel rook vrij. Er is mogelijk ook asbest bij de brand vrijgekomen. De politie adviseert uit de rook te blijven. Mensen die in de buurt wonen, moeten ramen en deuren gesloten houden.

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden Houd ramen en deuren in de buurt van De #Kelders i.v.m. rookontwikkeling #brand gesloten
Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden #brand #leeuwarden #kelders Oorzaak nog niet bekend. Mogelijk asbest vrijgekomen: ramen en deuren dicht, ventilatie uit. Rook altijd giftig.

Op foto’s op Twitter zijn veel foto’s van de brand te zien.

Twitter avatar Gemeente_Lwd Gemeente Leeuwarden Grote brand. Buurtbewoners kunnen terecht in restaurant By Us, Heerestraat. http://t.co/IqMNdffdLw
Twitter avatar JustHennie hennievangorkum Uitslaande brand. De Kelders. Leeuwarden. http://t.co/g6nfQMQ7P1
Twitter avatar Suksawat058 Suksawat Leeuwarden Hele gebied Poststraat, Minnemastraat, Hoogstraat wordt bedreigd door de brand. Kijk zelf. #brand #leeuwarden http://t.co/SU3ndVRCop