Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gerommel in de PVV-top: Bontes stapt uit het fractiebestuur

PVV-Kamerlid Louis Bontes in april van dit jaar.
PVV-Kamerlid Louis Bontes in april van dit jaar. Foto ANP / Martijn Beekman

Het rommelt in de top van de PVV. Afgelopen dinsdag maakte Kamerlid Louis Bontes tijdens de fractievergadering bekend per direct uit het fractiebestuur te stappen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Ook stopt Bontes als penningmeester van de Stichting ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV, een stichting die voornamelijk financiën en personeelszaken regelt. Zijn besluit is mede ingegeven door onduidelijkheid over de verantwoording van recente financiële uitgaven van de stichting.

Bontes kon zich niet langer vinden in de werkwijze van het fractiebestuur en wenste niet meer verantwoordelijk te zijn voor de beslissingen van het bestuur. Desgevraagd bevestigt Bontes zijn besluit en de bijbehorende motiveringen. Hij wil verder geen toelichting geven.

Bontes in fractiebestuur sinds maart 2012

Het fractiebestuur van de PVV bestaat nu nog uit partijleider Geert Wilders en zijn vertrouwelingen Martin Bosma en Fleur Agema. Bontes, oud-politieman in Rotterdam en in 2010 verkozen tot Kamerlid, was in maart 2012 juist tot het fractiebestuur toegetreden op voorspraak van onder meer Bosma en Agema. Zij wilden van de PVV – na alle turbulentie rondom de campagne van Hero Brinkman voor meer democratie en openheid – weer een partij maken die vanuit het isolement en zo veel mogelijk afgescheiden van Haagse collega-politici en journalisten politiek zou bedrijven. Bontes steunde die lijn en won de interne verkiezing.

De keuze van de fractie voor Bontes werd door Brinkman opgevat als een keuze tegen de door hem bepleitte openheid. Twee weken later stapte hij op en ging met een eigen partij verder. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 haalde hij niet genoeg stemmen voor een Kamerzetel en daarna keerde hij terug naar zijn oude werkgever, de politie. Deze week maakte hij bekend een politieke partij voor kleine ondernemers op te richten. Ook de PVV kreeg in september 2012 een harde klap. De partij verloor negen zetels en hield er vijftien over.

Wilders verliest met Bontes bondgenoot die orde bewaakte

Doordat Bontes expliciet afstand neemt van het fractiebestuur, is zijn stap ook een tegenvaller voor partijleider Wilders. Die verliest daarmee een bondgenoot in de fractie. Bontes stond er intern om bekend namens de partijleider en met de hulp van Bosma en Agema de orde te bewaken. Als partijgenoten te veel contact met de buitenwereld onderhielden of ineens in een televisieprogramma opdoken, spraken zij hen daarop aan. De woordvoerder van de PVV was gisteravond niet bereikbaar voor een reactie.