Gelukkig geen invloed

„Het Nederlandse begrotingsakkoord is irrelevant voor beleggers. En dat klinkt misschien negatiever dan ik bedoel. In westerse democratieën heeft de politiek (gelukkig) een heel beperkte invloed op het investeringsklimaat. Het beleggerssentiment kan er hoogstens door worden beïnvloed en dan meestal in negatieve zin. Een voorbeeld van dit laatste was de politieke onzekerheid in de VS; ontstaan doordat er geen consensus ontstond over verhoging van het schuldenplafond. Het leidde tot oplopende rentevergoedingen, uit angst voor een mogelijke default op Amerikaanse staatsleningen. Het rendement op risicovrije staatsleningen vormt de basis voor de meeste modellen waarmee aandelen worden gewaardeerd. Politieke stupiditeit laat zich lastig modelleren. Het verbaast daarom niet dat de markt positief reageerde op het tijdelijke schuldenakkoord dat op het laatste moment alsnog werd bereikt.”