Geen grote veranderingen

„Geen CDA, maar wel een zwaarbevochten wederopstanding van Paars. Rutte is blij met de politieke rust en verwacht dat de bevolking dat ook is.

Wie inzoomt op de berekeningen rolt niet van zijn stoel. Zo becijfert het CPB dat de consumptie van huishoudens en de investeringen door het bedrijfsleven in 2014 0,25 procent zullen stijgen door het akkoord. Meer zit er niet in het vat, want in de jaren 2015 tot en met 2017 verwachten de rekenmeesters geen stijging ten opzichte van de eerdere cijfers. De reden: de belastingverlaging in box 2 van 25 naar 22 procent is eenmalig en levert slechts 218 miljoen lastenverlichting voor bedrijven op. De 50.000 extra banen in 10 tot 15 jaar zijn marginaal op de huidige werkloosheid van 8,6 procent. Al met al kent het akkoord weinig grote veranderingen en heeft het een beperkte impuls voor het bedrijfsleven, de economie en indirect dus voor beleggers.”

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl