Extreem luid

„In mijn jeugd ben ik door mijn ouders volgepompt met muziek en literatuur. Destijds was ik ze daar niet dankbaar voor, maar nu wel. Ik ben kok, een arbeider. Nooit gestudeerd, en nooit tijd voor theater en concerten. Maar ik lees graag. Afgelopen zomer heb ik vier prachtige boeken gelezen. Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Fantastisch. Tirza van Arnon Grunberg. Mooi, maar toen ik het uit had, voelde ik me wel ellendig; Stoner van John Williams. Mooi. En van Jonathan Safran Foer las ik Extreem luid & ongelooflijk dichtbij. De eerste paar bladzijden dacht ik: wat is dit? Je moet even doorzetten, want het is echt een aanrader. Er is ook een film van gemaakt, daar moet je zeker niet heen want het boek is veel beter. Alle vier de boeken las ik op vakantie in Italië, terwijl mijn baby lag te slapen. Ah, dat was wel goddelijk.”