Europese titel Kirsten Wild

Kirsten Wild is gisteren in Apeldoorn Europees kampioene op de puntenkoers geworden. Op het EK baanwielrennen pakte de Twentse vijftien punten. Daarmee bleef ze de Britse Dani King en de Spaanse Leire Olaberria voor. Roxane Knetemann ging in de slotfase onderuit.

Het is de eerste Europese titel voor Wild, die actief is op de baan en op de weg. Wel werd ze al acht keer Nederlands kampioen op de baan, waarvan twee keer in de puntenkoers. Op de weg won de 31-jarige renster, die uitkomt voor Argos-Shimano, dit jaar onder meer Gent-Wevelgem en de Ladies Tour of Qatar. In april brak ze haar schouder bij een valpartij in de Omloop van Borsele. Vandaag en morgen komt Wild op het EK in Apeldoorn nog uit op het onderdeel omnium.

In de puntenkoers rijden alle renners tegelijk op de baan. Ongeveer elke twee kilometer wordt er gesprint. De eerste renner in elke sprint krijgt vijf punten, de volgende drie krijgen er drie, twee en één. Een renner die een ronde voorsprong neemt, krijgt twintig punten.

Elia Viviani won met overmacht de puntenkoers bij de mannen. De Italiaan scoorde 74 punten en prolongeerde daarmee zijn titel.

Eerder op de dag had de Nederlandse mannenachtervolgingsploeg al brons gewonnen. Groot-Brittannië won dat onderdeel, voor Rusland. De Britse vrouwen wonnen ook de ploegenachtervolging, in een wereldrecord van 4.26,453 minuten. Polen werd hier tweede, voor Frankrijk.

De Duitse teamsprinters troefden in de finale in Apeldoorn Frankrijk af. Rusland won het brons. Bij de vrouwen moest Duitsland genoegen nemen met het zilver, na een nederlaag tegen Rusland. Hier werd de Britse ploeg derde, door Nederland te verslaan in de strijd om het brons.